2013-06-02 19:25:21• hírek • Kocsis Zoltán

Cortean Sanyi és Sárai István holtversenyben a Városnapok legerősebbjei

A XVII. Szatmárnémeti Városnapok keretein belül immár nyolcadik alkalommal rendezték meg az Erősember versenyt. A szombati viadalon a szatmári Cortean Alexandru „Sanyi" megőrizte tavaly megszerzett címét, ám ezúttal megosztva bizonyult a legerősebbnek a magyarországi Sárai Istvánnal holtversenyben.

Az elmúlt évekhez képest változott kicsit a verseny helyszíne, mivel a római katolikus Székesegyház  előtere helyett idén a templom melletti útszakaszon mutatták meg erejüket a szimpatikus és végtelenül közvetlen izomkolosszusok.

A versenyen hat modern kori Herkules csapott össze: a szatmári Cortean Sanyi mellett a margittai Gabriel Ardelean képviselte még Romániát. Sárai István és Ladamerczki Zoltán Magyarországról, Kubovics István Szlovákiából, Kecskés Roni pedig Szerbiából érkezett. A mezőny erősségét jelzi, hogy utóbbi jelenleg hazája hatodik legerősebb emberének számít, Kubovics ötszörös szlovák kupagyőztes, Ardelean korábban volt Románia legerősebb embere, Ladamerczki pedig idén nyerte meg a Kelet-Magyarország Legerősebb Embere címet.

A fiúk összesen öt próbatételben mérték össze erejüket. A felhúzással kezdtek, ahol 150 kilogrammal melegítettek. Sanyi volt az első, aki 300 kilogrammal fel tudott állni - ő rögtön háromszor. Sárai szintén háromig jutott (ez már jelezte az erőviszonyokat), Ardelean pedig kettőig. A többieknek soknak bizonyult a 300 kilogramm, ők 250-el próbálkoztak, ezzel Kubovics ötször is kiegyenesedett.

A második próba a nyolc tonnás kamion elhúzása volt. Pontosabban lett volna! Ladamerczki még megbirkózott a feladattal, ám azt követően a többiek speciális cipője alatt inkább engedett az aszfalt, mintsem a kamion - így a próbát törölték.

A harmadik próba során 350 kilogrammnyi súllyal a vállukon szaladtak időre 20 métert a fiúk, majd a negyedikben néhány mázsával kellett guggoló állásból kiegyenesedniük. Ezt a próbát Sanyi nyerte, akinek láthatóan a 300 kg sem okozott komolyabb problémát.

Az utolsó próba a súlytartás volt, itt a fiúknak 20 kilogrammnyi súlyt kellett tartaniuk kinyújtott karral. Nem tudni, annak idején Toldi Miklós meddig tartotta a rudat, Szatmárnémetiben 50-60 másodpercig bírták kései utódai.

Az ötödik próba után a zsűri összeszámolta a pontokat, melyek alapján kialakult a végső sorrend. Ezek szerint a 2013-as versenyt Szatmárnémetiben Cortean Alexandru és Sárai István nyerte holtversenyben, megelőzve a harmadik helyezett Kubovics Marost. Ardelean Gabriel végzett a negyedik, Ladamerczki Zoltán az ötödik, míg Kecskés Roni a hatodik helyen.

„Köszönjük a szponzoroknak és a közönségnek a támogatást. Közönség nélkül ugyanis nincs értelem az ilyen versenyeknek", tolmácsolta  Cortean Sanyi üzenetét a szép számú nézősereg felé a műsorvezető. Akkora volt az érdeklődés az esemény iránt, hogy néhány találékony néző egy kisteherautó platójára ült fel, hogy jobban lásson - és még egy kóbor kutya is benézett a versenyhelyszínre.

A Cortean Sanyivel holtversenyben nyerni tudó Sárai István a Szatmár.ro kérdéseire válaszolva elmondta, egy barátja hívta le egy erősember-edzésre, aztán ottragadt. Természetesen nem minden alap nélkül vágott bele ebbe a kemény sportba: korábban fekvenyomó Európa-bajnokságot is nyert. Ezzel együtt azt mondja, ez a legnehezebb erősport. „Itt nem csak erőre, hanem állóképességre is szükség van. Összesen 30-40 gyakorlatra kell készülnünk, ami változatossá teszi az edzéseket is", magyarázta.

Elmondása szerint az év tizenkét hónapjából olyan tíz hónapot edzenek. Egy esztendőben akár harminc versenyen is részt vesz, de olyan is volt már, hogy munkahelyi kötelezettségek miatt csak 3-4-re tudott eljutni.

„Mérsékletességgel, évről évre fejlődve akár 45-50 éves korig lehet művelni ezt a sportágat. Sok esetben nem csak a verseny a lényeg: összegyűlünk, jókat beszélgetünk, nagyokat eszünk a barátokkal. Ilyen Sanyi is, akivel évek óta jó barátságban vagyok", jelentette ki Sárai.

És hogy mit szeret enni egy igazi erős ember? „Én a fehér húsokat kedvelem, de versenyek előtt elsősorban a tésztafélék jönnek be", árulta el a magyarországi sportoló.

erosember 2013 from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: