2009-01-17 21:04:34• hírek • Szatmar.ro

Coma és de Villiers nyert

Az előzetes elvárásoknak megfeleelően Coma és de Villiers megőrizte előnyét.

Szombat délután befutottak Buenos Aires külvárosába, Rosarióba a 31. Dakar rali versenyzői. Pontosabban azon szerencsések, akiknek megadatott, hogy befejezzék. A történelmi első dél-amerikai Dakart a motorosoknál Marc Coma, az autósoknál Giniel de Villiers nyerte.

 

Szombaton már az utolsó 227 kilométeres speciális szakasznak vágtak neki a Dakar résztvevői, mely útszakasz Cordobából az argentin főváros egyik külvárosába, Rosarióba vezette a versenyzőket. A gyors, kanyargós utolsó szakasz arra hivatott, hogy meghatározza, ki is nyeri az idei Dakart, bár már csak valami technikai malőr vagy hihetetlen balszerencse állíthatta meg Marc Comát illetve Giniel de Villiers. Nem állította meg.

A motorosoknál Coma, akárcsak az előző napokon, már semmit nem kockáztatott, hiszen másfél órás előnye lehetővé tette számára az óvatos motorozást. Így hát a kétkerekűek között a portugál Helder Rodriguez és a norvég Pal Anders Ullvalseter küzdött a szakaszgyőzelmért és az összesített verseny ötödik helyéért és végül az ibériai versenyző örülhetett. A három évvel ezelőtti győztes Coma kényelmesen befutott a hatodik pozícióban, ám így is egy óra 25 perces előnnyel nyert a Dakart az utolsó szakaszát a harmadik helyen záró Cyril Despres előtt. Az összesített lista harmadik helyén a szintén francia David Fretigne végzett.

Marc Coma útban Buenos Aires felé

Befejezte a versenyt az egyedüli magyar motoros, Dési János is, aki szombaton a 35. pozíciót szerezte meg, amivel összetettben a 61. helyen zárta a viadalt, egy hellyel megelőzve az egyedül állva maradó román kerekest, Romeo Duicut, aki 92.-ként ért Rosarióba.

Az autósoknál de Villiers-nek nem volt akkora előnye, mint Comának, ám a Volkswagen már egy nappal korábban kiadta a házirendet, így a dél-afrikai versenyző szintén kényelmesen autózhatott. Ám ő szakaszgyőzelemmel akarta zárni a napot, bár az elején Guerlain Chicherit nagyon jó időket autózott. Végül aztán ő lelassult, de Villiers pedig Leonyid Novitskyvel és Krzysztof Holowczykkel vívott, tegyük gyorsan hozzá, sikeres versenyt.

Összetettben tehát a Giniel de Villiers-Dirk von Zitzewicz páros nyerte, megelőzve csapattársukat, a a Mark Miller-Ralph Pitchford párost, míg a harmadik helyet Robby Gordon és Andy Grider szerezte meg a Hummerrel. Ezzel a dél-afrikai-német páros, na meg a Volkswagen Touareg történelmet írt, először fordult ugyanis elő, hogy diesel autó nyerte a Dakart.

A magyar versenyzők közül ezúttal a Palik László-Darázsi Gábor kettős teljesített a legjobban, ők a 21. helyet szerezték meg, mind szombaton, mind összetettben. Liszi László és Fenesi József 45. helyen teljesítették az utolsó etapot, amivel összetettben az 51. helyen végeztek. Szalay Balázs és Bunkóczi László a 47. helyen ért Rosarióba és az összesített tabellán a 22. helyen végeztek. Mivel azonban a csütörtöki szakasz eredményei óvás alatt vannak, ezen helyezések még változhatnak.

Ingyen autómosás Dél-Amerikában

Nagyszerű eredményt ért el a kamionosok között a Szaller Zoltán, Pocsik László és Csitári Tibor alkotta legénység, akik a nyolcadik helyet szerezték meg összetettben. A román Razvan Pintilie a Gomez-Camara spanyol páros oldalán a 16. helyen fejezte be a versenyt. A kamionoknál az orosz Vlagyimir Csagin nyert, miután nagy riválisa, a holland Gerard de Rooy mindössze a negyedik helyen végzett szombaton.

A squadosok között nem volt sem magyar, sem román induló, a ralit a cseh Josef Machacek nyerte az argentin Patronelli és a lengyel Sonik előtt.

Ám nyugodtan mondhatjuk, mindenki nyertes, aki teljesítette ezt az embertpróbáló őrületet, mely 226 egység kiesését és három emberéletet követelt az idén.

A híd, mely a sikerhez vezet

 

(Impulzus.ro - Dakar 2009)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: