2014-01-07 17:31:55• hírek • Kocsis Zoltán

Coica: Stef tönkre teszi az egészségügyet, adja át a kórházat!

A helyi Szociál-Liberális Unió (USL) pártszövetségének újabb, ám talán az eddigi legkomolyabb szakítópróbája lehet a Szatmár Megyei Kórház belgyógyászati osztálya körül kirobbant botrány.

Mint ismeretes, az egyik román nyelvű újság fényképeket közölt le az ott uralkodó irdatlan állapotokról, minek következtében az egészségügyi minisztérium vizsgálatot rendelt el, a kórház vezetősége pedig kedden be is zárta az érintett épületrészt, míg a megyei tanács elrendelte a kórtermek felújítását. Mindezzel azonban nem ért véget a történet, hisz keddi sajtótájékoztatóján Dorel Coica polgármester minden eddiginél keményebben támadta Adrian Stef megyei tanácselnök tevékenységét.

„Azért választottak meg a szatmáriak polgármesterüknek, hogy vigyázzak az egészségügyre. Egy adott pillanatban azt gondoltam, hogy a szatmári egészségügy jó kezekben van. Sajnálatos módon azonban napról napra meg kell állapítanom, hogy a szatmári egészségügy állapota egyre rosszabb", kezdte sajtótájékoztatóját Coica.

A polgármester élesen bírálta a különböző osztályok egyik épületből a másikba való átköltöztetését. Kifogásolta, hogy Stef nem kérte ki azon orvosok véleményét, akik a városi vagy a megyei önkormányzati struktúrákban is jelen vannak, példaként említve többek között dr. Láng László városi tanácsost.

Coica hevesen bírálta az érsebészeti osztály kialakítását is, mondván, sok millió eurót költött a megyei tanács egy olyan osztály létrehozására és működtetésére, amelynek fenntartását Szatmárnémetinél jóval nagyobb városok sem mernek bevállalni. Névtelenül ugyan, de bírálta dr. Galajda Zoltánt is, mondván: néha-néha, amikor eszébe jut, eljön operálni egyet Szatmárnémetibe is. Coica szerint sokkal nagyobb szükség lett volna az intenzív osztály modernizálására, „ahol már az ollók sem vágnak rendesen".

„Stef elnök úr úgy gondolja, senki sem ért hozzá rajta kívül. Ő kizárólag az ököljogot használja, amiért az orvosok meg vannak félemlítve, meg vannak ijedve és nem mernek beszélni", folytatta a polgármester.

Szatmárnémeti első embere azonban nem csak támadott, egy ajánlattal is előrukkolt. „Van egy javaslatom! Orvosként, polgármesterként és egykori menedzserként megállapítottam, hogy a Megyei Kórházban rosszul mennek a dolgok és hogy Stef elnök úr képtelen a kórház adminisztrálására. Ezért azt ajánlom, a kórház kerüljön át a városi tanács égisze alá", jelentette ki Coica, egyben mintha válaszolva Stef azon korábbi kijelentéseire, melyek szerint az Apaservnek át kellene kerülnie a város felügyelete alól a megyei tanács igazgatása alá.

A polgármester ötlete életképességének igazolására Bukarestet hozta fel példaként, ahol „húsz kórházat működtet a polgármester". Szerinte a város kész 2015-től átvenni az egészségügyet.

Meglepő fordulatot véve Coica nem mulasztotta el méltatni a megyei tanács előző elnökét. „El kell ismernem, remekül együtt tudtam működni a megyei tanács korábbi elnökével, Csehi Árpáddal. Abban az időben egyetlen döntés sem született előzetes egyeztetés nélkül. Amikor megjelent Stef, a csapatmunkát az erőpolitika váltotta fel. Stef úr valószínűleg jól karatézik, de az egészségügyhöz nem ért, nincs meg a szükséges végzettsége", zárta beszédét Coica.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: