2013-08-13 14:29:11• hírek • Kocsis Zoltán

Coica: amíg én vagyok a polgármester, az Apaserv a szatmárnémetieké marad!

„Nagyon jól”, válaszolt mosolyogva Coica azon újságírói kérdésre, mely azt firtatta, ilyen viták közepette miként működik a szatmári USL koalíció.

Heves hangvételű sajtótájékoztatón bírálta a Szatmár Megyei Tanács vezetőit Dorel Coica. Szatmárnémeti polgármestere többször is határozottan kijelentette, a megyeközpont nem mond le a jövedelmező Apaserv tulajdonrészéről, hiába is álmodozik erről a megyei tanács.

„Az Apaserv Szatmárnémetié és a szatmárnémetieké! És amíg én leszek a polgármester, ez nem is fog változni! Az én feladatom az, hogy védelmezzem a város és a városiak vagyonát és ezt meg is fogom tenni!", jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Coica. „Az Aparservet a szatmárnémetiek, azaz az önök pénzén hozták létre! Önök szeretnék, hogy például komorznániak szóljanak bele a vállalattal kapcsolatos fontos kérdésekbe?", tette fel a költői kérdést.

A polgármester elmondta, hogy az Apaserv alaptőkéje jelen pillanatban 6.900.340 lej, ebből pedig 6.482.340 lej Szatmárnémeti része, míg a megyei tanácsé alig 50.000 lej. Ezen kívül a megyeközpont 5,14 millió lejnyi anyagi javakkal rendelkezik a cég vagyonából. Az ivóvíz-és kanalizálási hálózatot működtető vállalat részvényeiből 648.234-et birtokol Szatmárnémeti, azaz a 93,97%-ot, míg a megyei tanács alig ötezer részvényt, azaz 0,75%-ot tudhat a magáénak.

„A megyei tanács csak úgy válhat az Apaserv többségi tulajdonosává, ha megemeli az alaptőkét. Ahhoz, hogy megszerezze az 51%-os tulajdonrészt, 13,3 millió lejre van szüksége. Olyan körülmények között, hogy saját adósságait sem tudja fizetni", mondta Coica.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a megye vezetői fontos jogi kitételekkel sincsenek tisztában. „Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól felvett hitel (ennek értéke 33,2 millió lej, szerk.) szerződésében fehéren-feketén le van írva: a kölcsön visszafizetéséig Szatmárnémeti tulajdonrésze az Apaservben nem süllyedhet 75% alá. Ha tehát a megyei tanácsnak pénze lenne, akkor sem lehet 25%-nál nagyobb tulajdonrésze", szögezte le Coica.

Szatmárnémeti első embere kifogásolta, hogy a megye részéről senki sem kereste meg őt, mint a város vezetőjét, csak felelőtlen kijelentéseket pufogtatnak, mely szerint megtették a szükséges lépéseket az Apaserv átvételére. „Amíg én vagyok a polgármester, addig az Apaserv Szatmárnémetié marad! A megyei tanács mindenre rá akarja tenni a kezét, de üzenem nekik: a város egyetlen közvagyonáról sem mondunk le!", mondta Coica néhány héttel azt követően, hogy az egykori 13-as számú általános iskola fennhatóságát átadták a megyének.

Az Apaserv viszont egy jövedelmező vállalat, ezt maga Coica ismerte el. „Ha nagyon kell a megyének egy vízszolgáltató vállalat, akkor alapítson egyet. Víz van elég, a konkurenciától pedig nem félünk. De az Apaservet nem adjuk , ismételte el."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: