2015-01-14 13:47:34• hírek • Kocsis Zoltán

Coica: Itt az idő, kár lenne kihagyni az alkalmat!

A szatmárnémeti tömbházak hőszigetelésének jelenlegi helyzetének bemutatásával igyekszik a lakóközösségek kedvét felkelteni Dorel Coica. A polgármester szerdai sajtótájékoztatóján felszólította a lakóközösségeket, illetve azon tömbházak lakóit, ahol nem létezik lakóközösség, hogy éljenek a lehetőséggel.

„Szerencsére az Európai Unió komoly összegeket fordít a 2014-2020-as költségvetési periódusban a lakások energetikai teljesítményének javítására. Élnünk kell a lehetősséggel, nem szabad elszalasztanunk azt", jelentette ki.

Liliana Magureanu, az önkormányzat energetikai osztályának irodavezetője elmondta, jelenleg 510 lakás szigetelése van folyamatban. Idén további 493 lakás szigetelését kezdik el, az év végére tehát 1003 frissen szigetelt lakás lesz Szatmárnémetiben. Ezen kívül összesen 45 tömbház dokumentációja készült már el, ezeket a pályázatokat azonnal benyújtják, amint az EU lehetővé teszi.

A tömbház szigetelése felé vezető út első lépése kötelezően egy jogi státussal rendelkező lakóközösség megalakítása. „Ahol nincs lakóközösség, ott sürgősen létre kell hozni!", szólított fel Coica. A polgármesteri hivatal csak lakóközösségekkel köthet szerződést", magyarázta a polgármester.

Coica felszólította azokat is, akik az évek során illegálisan bővítették ki erkélyeiket, szobáikat: csak abban az esetben kötnek szerződést az adott lakóközösséggel, amennyiben az érintettek saját költségeiken visszaállítják eredeti állapotába a tömbházakat!

A polgármester sajnálatának adott ugyanakkor hangot, hogy a kivitelezési szerződéseket szatmári cégeknek nem sikerült megnyerniük, ezért Magureanuval együtt nagyobb figyelemre intette őket a pályázatok elkészítésekor.

A lakóközösségeknek a beruházás 20%-át kell állniuk, ám az, hogy ez pontosan mekkora terhet jelent egy-egy család számára, az sok mindentől függ: a tömbház fekvésétől, az erkélyek számától, a jövedelmétől, stb... Az eddigi tapasztalok alapján, mondta Magureanu, egy-egy lakás tulajdonosának 2000-4000 lejt kell fizetnie. Mindezt nem egy összegben, hanem a munkálatok befejeztéig.

„Folyamatosan várjuk tehát a lakóközösségek jelentkezését, célunk, hogy minél több tömbházat le tudjunk szigetelni", jelentette ki Coica.

A tömbházak listája, ahol idén elkezdődik a hőszigetelés:

Hegyi (Lucian Blaga) út UU4, UU6, UU8, UU10, CU46, CU48, CU50, CU52
Károlyi út C 6- C 8, nr2 bl. 16
Október 25 tér: C 10, C 12
Sugárút (Calea Traian) nr. 9 bl. 2, nr.10 bl68.
Muncii H 28-38,
Postavaru nr.10 bl.13
Transilvania bl. 4

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: