2015-02-24 15:18:00• hírek • Szatmár.ro

Coica: 2016-ra sétatér lesz a régi városközpont

Dorel Coica polgármester az első körben a régi főtér közelében alakítana ki nagy befogadóképességű parkolókat - például a Nyári Színház helyén. Ennek ügyében már zajlik is az egyeztetés a terület tulajdonosával, a Római Katolikus Egyházzal.

Szatmárnémeti első embere a keddi sajtótájákoztatón beszélt ez irányú terveiről. Mint elmondta: tárgyalást folytat a Római Katolikus Egyházzal, az egykori Nyári Színház telkének a tulajdonosával. Coica szerint az egyház és a polgármesteri hivatal álláspontjai közelednek egymáshoz. A tulajdonos 2-3 évre használatba adná a területet, hogy azt a polgármesteri hivatal leaszfaltozza és ott 230 gépjármű befogadására alkalmas parkolót alakítson ki. Coica viszont legalább öt évre szeretné megkapni a területet.

"Tárgyalásokat folytatunk egy másik terület kapcsán is, a régi főtér közelében, az Aurora szálló környékén. Itt is parkolót alakítanánk ki, de erről többet nem szeretnék egyelőre elárulni."

A polgármester szerint ezeknek a parkolóhelyeknek a kialakítása lenne a legfőbb feltétele annak, hogy a központi parkot és annak környékét lezárják a gépjármű-forgalom előtt.

"Szeretném, ha a város régi főtere olyan lenne mint Brassó, vagy akár Debrecen központja. A gyalogosoké lenne ez a terület, na meg a teraszoké. Az autót a közelben mindenki le tudná parkolni, és gyalog is el tudná intézni ügyeit a főtéren. Lehet, hogy emiatt a város közlekedésében is változtatni kellene - az átalakítást csak így lehet megoldani" - magyarázta Coica.

Megkérdeztük az egyházat

Valóban történt megkeresés - tavaly októberben szóbeli, majd idén január végén írásbeli - Szatmárnémeti Polgármestei Hivatala részéről a Szatmári Római Katolikus Püspökség felé egy, a korábbi Nyári Színház területén létrehozni kívánt parkoló ügyében - mondta el a Szatmár.ro megkeresésére Józsa János sajtóreferens.

A Püspökség kifejtette, nyitott az ideiglenes parkoló kialakításával kapcsolatos felvetésre az említett területen, három éves időtartamban. A Polgármesteri Hivatallal a három év elteltével tárgyalna a megegyezés esetleges meghosszabbításáról. A terület ugyanis addig működhetne parkolóként, amíg egyéb, komoly beruházás nem merül fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: