2009-11-08 12:51:04• hírek • MTI

Clinton előzi az elnököt

Barack Obama elnök 3,7 millió dolláros vagyonával az amerikai kormányzat hatodik leggazdagabb tisztviselője, nála külügyminisztere, Hillary Clinton is gazdagabb.

A volt first lady vagyonát 21,5 millió dollárra becsüli a Center for Responsive Politics (CRP) független washingtoni kutatóintézet, amely a pénz és politika viszonyát vizsgálja. Az Egyesült Államok kormányának leggazdagabb tisztviselője Mary Schapiro, a Wall Street-i tőzsdefelügyelet elnöke 26,6 millió dolláros becsült vagyonnal. A második helyen álló Clintont Eric Holder igazságügy-miniszter követi 11,5 millió dollárral.

A végrehajtó hatalmi ág tisztviselőinek vagyona elhalványul a kongresszus legtehetősebb tagjainak gazdagsága mellett. A szövetségi törvényhozásban dolgozók nem kevesebb mint 44 százaléka milliomos. A Capitolium legnagyobb vagyonú tagja a kaliforniai Darrell Issa republikánus képviselő, aki autóriasztók gyártásával tett szert 251 millió dolláros vagyonára. Őt követi a rangsorban a szintén kaliforniai Jane Harman demokrata párti képviselő 244 millió dolláros vagyonnal, férje egy elektronikai cég alapítója. A harmadik helyen álló demokrata Herb Kohl Wisconsinból - 214 millió dollárt tudhat számláin - egy áruházlánc tulajdonosa.

A CRP adatai szerint az egyik legszegényebb politikus a Capitoliumon Joe Biden alelnök, akinek mindössze 27 ezer dolláros vagyon van a nevén. A közölt adatok becsült értékeken alapulnak. A kongresszus tagjai és az adminisztráció vezető tisztviselői minden évben kötelesek számot adni személyes vagyonukról, de csak megközelítő értékeket kell közölniük, és az általuk birtokolt ingatlan(ok)nak nem kell szerepelnie a bevallásban.

A legismertebb washingtoni kormányzati tisztviselők közé tartozó Timothy Geithner pénzügyminiszternek, illetve a magyar származású Peter Orszagnak, a Fehér Ház költségvetési hivatala vezetőjének egyaránt 1,3 millió dolláros vagyona van. John Kerry demokrata párti szenátor 209 millió dollárral büszkélkedhet, Nancy Pelosi házelnök 31,4 millióval rendelkezik, John McCain szenátor, volt republikánus elnökjelölt vagyonát pedig 20,2 millió dollárra becsülik.


Van mit a tejbe aprítaniuk az amerikai kormány tagjainak.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: