2011-03-23 17:55:45• hírek • Póti Orsolya

Városunkban is megemlékeztek a híres zeneszerzőről

Március 23-án Bartók Béla zeneszerző születésének 130. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezést a Szatmári Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület. A résztvevők a dalokon és szavalatokon kívül Dr. Banciu Katalin zeneesztéta, zenetörténész előadását is meghallgathatták.

Ünnepi megemlékezésre került sor szerda délután 17 óra 30 perctől a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében. A 20. század egyik legnagyobb zeneszerzője, zongoraművésze, népzenekutatója és a közép-európai népzene nagy gyűjtője, Bartók Béla születésének 130. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a Szatmári Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület.

A megemlékezést a Református Egyházközség Lelkipásztor kórusa, valamint a Szatmárnémeti Református Gimnázium kórusa nyitotta, a kórusművet szavalat szakította meg, ezt követően pedig Higyed János lelkipásztor  köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntőbeszéd után a rendezvény  vendégelőadója Dr. Banciu Katalin zeneesztéta, zenetörténész, a Kolozsvári „Gheorghe Dima" Zeneakadémia tanára, a híres zeneszerző életéről és munkásságáról beszélt.

Bartók Nagyszentmiklóson született zeneszerető családban. Ötévesen, anyjától kezdett zongorázni tanulni, kilencévesen már komponált, két év múlva nyilvános koncerten adta elő egy saját szerzeményét. Tanulmányai befejezése után a magyar népzene felé fordult, Kodállyal együtt itthon és a szomszédos országokban több ezer népdalt gyűjtöttek össze, a népi dallam- és ritmusvilág saját műveik részévé vált. A zeneszerzőt és népdalgyűjtőt a klasszikusok között tartják számon, emberi és művészi karakter egysége keveseknél valósult meg teljesebben, mint nála.

Bartók emlékét dal és szó hivatott felidézni: a megemlékezésen népdalok csendültek fel a Higyed Gyöngyi énektanárnő által vezetett Bartók Béla énekkar és a Bartók Béla népi zenekar előadásában, valamint szavalatokat is elhangzottak. A szatmári hagyományőrző egyesület tagjai meglepetésben is részesültek, ugyanis Gergely Csaba, a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke egy általa készített Bartók portréval ajándékozta meg az egyesületet.


A közönség többek között Banciu Katalin előadását hallgathatta
A közönség többek között Banciu Katalin előadását hallgathatta



Második alkalommal lépett fel a Bartók Béla énekkar
Második alkalommal lépett fel a Bartók Béla énekkar


Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: