2015-01-14 09:56:27• hírek • MTI

Civileket talált el egy tüzérségi lövedék Donyeck megyében, sokan meghaltak

Az ukrán államfő a donyecki szakadár fegyvereseket tette felelőssé a busz elleni keddi támadásért, és bejelentette, hogy újabb mozgósítást rendel el.

Petro Porosenko kedden késő este tévébeszédet intézett az ukrán néphez annak kapcsán, hogy aznap tíz civil életét oltotta ki egy autóbuszba becsapódott tüzérségi lövedék a kelet-ukrajnai Donyecktől délre fekvő Volnovaha település közelében egy ellenőrző pontnál. A támadásban 18-an megsebesültek.

Porosenko leszögezte, hogy a busz elleni támadás a jelenlegi vérzivatoros idők mércéje szerint is kirívóan kegyetlen. Leszögezte, hogy a donyecki "terroristák" szándékosan öltek meg tíz békés polgárt, köztük egy 14 éves lányt.

"Ezek a halálesetek a donyecki-luhanszki egyesült bűnbanda lelkén száradnak, továbbá annak a lelkén, aki mögöttük áll, akinek a kezéből esznek, aki felfegyverzi, betanítja és buzdítja őket véres bűncselekményekre" - közölte Porosenko nyilvánvalóan utalva Oroszországra, amely - Kijev és a Nyugat álláspontja szerint - katonai erővel és haditechnikával segíti a kelet-ukrajnai szakadárokat.

Porosenko közölte, hogy Ukrajna kész megvédeni saját "földjét". Tavaly szeptember óta, amíg szüneteltek a hadműveletek, Ukrajna "megizmosodott", hetente százával kapott a hadsereg fegyvereket és haditechnikát - mondta az államfő, és bejelentette, hogy már szerdán aláírja az újabb mozgósításról szóló rendeletet, a hatóságok pedig forgalmi korlátozásokat foganatosítanak Donyec-medencében a szakadárok kezén lévő területek felé vezető utakon.

"Az emberek tömeges kivégzése Párizsban és Volnovahában mind ugyanabból a sorból való események. A civilizált világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni harcban" - mondta Porosenko beszédében, amelyet honlapján közölt szerdára virradóra az UNIAN hírügynökség is.

Porosenko bejelentette, hogy kedden beszélt Martin Schultzzal, az Európai Parlament elnökével, aki biztosította őt arról, az EP csütörtökön felszólítja az uniós vezetőket, vegyék fel a terrorszervezetek listájára a donyecki és a luhanszki szakadár "népköztársaságokat" is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: