2014-06-26 14:21:20• hírek • Szatmár.ro

Civil szervezetek - egységben az erő!

A civil szervezetek támogatásának biztos és kiszámítható módjáért lobbiznak.

Csütörtökön a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által működtetett Szent Pál Központban gyűltek össze szociális szolgáltatásokkal foglalkozó civil szervezetek képviselői. A 17 szervezet 23 képviselője egy workshopon vett részt, amely része a Caritas nemrég elindított projektjének. Ez a "Civil szervezetek - együtt még erősebbek" címet viseli és lévén hogy az országos Caritas szervezet indította, Románia több régiójában is a szatmárihoz hasonló workshopokat rendeznek majd.

De mi is ezeknek a workshopoknak a lényege? A szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek támogatási rendszerének átalakítására készül a kormány, az érintett szervezetek pedig szeretnék, hogy a támogatási rendszer átláthatóvá, de főleg kiszámíthatóvá váljon a változtatással. A projekt keretében megrendezett workshopokon az érintett szervezetek tapasztalataikat megosztva készítenek majd egy nagy közös javaslatot a támogatási törvény megváltoztatására, és együtt fognak lobbizni annak érdekében is, hogy ezek a változások életbe is lépjenek.

Az EU-ban ugyanis a civil szervezetek támogatása többségében jól meghatározott és kiszámítható. A szervezet tudja, hogy mennyi pénzt kap a szolgáltatásai biztosítására és hogy mekkora összeget kell előteremtenie pályázati úton. Ezzel szemben Romániában jelenleg a helyi polgármesteri hivatal és a munkaügyi hivatal is ad támogatást a szociális szolgáltatást végző szervezeteknek, de az mindig kérdés, hogy jövőre mennyit ad vagy ad-e egyáltalán - tudtuk meg Löchli Teréziától, az Egyházmegyei Caritas vezetőjétől, az Országos Caritas Szervezet helyettes vezetőjétől.

"Nagy bizonytalanságban élnek a hozzánk hasonló civil szervezetek Romániában. Volt olyan eset, hogy a két támogatási forrásból csak egytől kapott pénzt az egyik szervezetünk, mert valaki úgy döntött, hogy a hátrányos helyzetben levő gyerekek támogatására épp nincs pénz. Nem is kell mondanom, hogy mekkora erőfeszítés volt a szükséges összegek előteremtése, hiszen az illető szervezet értelemszerűen nem akarta felfüggeszteni a szolgáltatást" - magyarázza Löchli.

A projekt keretében több workshopot is fognak még tartani és a lakosság egy részét is informálni fogják a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek munkájáról. A résztvevők bíznak benne, hogy a találkozások és a közös munka is eredményt hoz majd - amennyiben pedig sikerül megváltoztatni a támogatási törvényt, akkor a lassan 25 éve tartó bizonytalanságnak is sikerülne véget vetni.

Tizenhét szervezet képviselője vett részt a workshopon

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: