2012-09-02 10:58:09• hírek • Szatmár.ro

Széchenyire emlékeztek Kőszegremetén

A hagyományokhoz híven szeptember első szombatján megemlékezést tartottak a Széchenyi-obeliszknél.

Szeptember első szombatja mindig nagy ünnep volt Kőszegremetén: a rendszerváltás óta tartanak itt ekkor Széchenyi-megemlékezést, azt utóbbi években pedig ekkor tartják a falunapi ünnepségeket is.

Az idei megemlékezésre is a Kőszegremete közelében található Széchenyi-obeliszknél került sor. A felszólalók és meghívottak száma most talán kicsit alacsonyabb volt, mint eddig, de ez némileg érthető, hiszen sokan vettek részt a meghívottak közül az Igazság Napja elnevezésű rendezvényen Sepsiszentgyörgyön. Kőszegremetén is téma volt a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása körül kialakult helyzet, a résztvevők a megemlékezés elején szolidaritást vállaltak a székelyföldi tüntetőkkel.

Az avasi településen megszervezett ünnepen a Bartók Béla Egyesület tagjai 1848-as nótákat énekeltek, beszédet mondott többek között Günthner Tibor szenátor és Nagy Gyula magyartanár is. A gróf Széchenyi Istvánra emlékező felszólalók mindannyian az ő üzenetéről beszéltek, amely napjainkban is nagyon aktuális: nem a múltba fordulás a fontos, hanem a jövőbe tekintés és cselekvés, napjainkban sem száj-magyarokra, hanem tett-magyarokra van szükség.

A rendezvény az obeliszk megkoszorúzását követően a falunapi eseményekkel folytatódott: volt kulturális műsor, néptánc, humoristák fellépése, a Harag György Társulat színészei vidám percekkel szórakoztatták a közönséget, majd utcabál vette kezdetét, melyhez Varga Péterék szolgáltatták a talpalávalót.

Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke és Kovács Máté, a Szatmár Megyei RMDSZ alelnöke is koszorúzott

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: