2016-02-09 09:14:04• hírek • MTI

Ciolos továbbra sem támogatja a kétfordulós választást

A novemberben hivatalba lépett román szakértői kormány egyértelmű többségi akarat híján nem vállal szerepet a helyhatósági törvény módosításában - szögezte le Dacian Ciolos miniszterelnök hétfőn a bukaresti parlamentben.

A képviselőház a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezésére rendezett politikai vitanapot a polgármester-választás kétfordulóssá tételének szükségességéről, amelyre a kormányfőt is meghívták. A Klaus Iohannis államfőhöz közel álló liberálisok azt követően kezdeményezték a tavaly még konszenzussal elfogadott egyfordulós választási törvény módosítását, hogy a novemberi - a szociáldemokrata Victor Ponta vezette kormány bukásához vezető - tüntetéseken a civil szervezetek kétfordulós polgármester-választást követeltek.

Bár a kétfordulós rendszerhez való visszatérést az államfő is nyíltan támogatta, Ciolos parlamenti beszédében kizárta azt a lehetőséget, hogy a kormány sürgősségi rendelettel, vagy úgynevezett felelősségvállalással - parlamenti vita nélkül - léptesse hatályba a liberálisok által sürgetett törvénymódosítást.

Ciolos kifejtette: el tudja fogadni azt az érvet, hogy a - tisztségben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvező - választási törvény módosítása segítheti a politikustársadalom megújulását, de a politikai döntéseket a parlamentnek kell meghoznia, a kormány legfeljebb felgyorsíthatná a jogalkotási folyamatot. A miniszterelnök szerint azonban ennek nincsenek meg a feltételei, hiszen a múlt héten konzultációkon úgy látta: nem alakult ki meggyőző parlamenti többség a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés mellett.

Az egyfordulós rendszerhez a legtöbb polgármesterrel rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) ragaszkodik és álláspontja támogatására volt koalíciós partnereit is rávette. A korábbi koalíció mellé állt az ügyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, amely szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehető teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Romániában várhatóan júniusban rendezik meg a helyhatósági, novemberben pedig a parlamenti választásokat. Az ország 2012-ben tartott először egyfordulós polgármester-választást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: