2016-10-14 12:10:19• hírek • MTI

Ciolos nem kér a pártpolitikából

Továbbra is kerüli a pártpolitikai elköteleződést Dacian Ciolos: a független román miniszterelnök csak arra tett ígéretet, hogy listát készít azokról a megkezdett projektjeiről, amelyeket szerinte folytatni kéne a decemberi választások után, és amelyeket beépíthetnének programjukba az őt támogató pártok.

A tavaly novemberben kinevezett bukaresti szakértői kormány vezetője az elköteleződését sürgető Klaus Iohannis államfő felvetésére egy televíziós interjúban reagált, amelyet pénteken ismertetett a román sajtó. Az elnök korábban jelezte, hogy szívesen megtartaná Ciolost a miniszterelnöki tisztségben, de a választások után már nem maradhat szakértői kormány az ország élén, Ciolos tehát csak pártjelöltként kaphat újabb kormányfői kinevezést.

A kormányfő az interjúban megismételte: beiktatásakor nyilvános ígéretet tett, hogy nem indul a választásokon, és nem akarja feladni függetlenségét. Ciolos annyit ígért a szerepvállalását sürgető államfőnek és a jobboldali pártoknak, hogy összeírja a közeljövő prioritásairól kialakult nézeteit, azokat az elveket és célkitűzéseket, amelyeket véleménye szerint továbbra is szem előtt kell majd tartani a kormányzásban. Azt már a pártoknak és választóiknak kell eldönteniük, hogy ezt a platformot érdemesnek tartják-e arra, hogy kormányprogrammá tegyék - magyarázta Ciolos.

A volt uniós biztos - akit brüsszeli tanácsadói posztjáról hívott haza Iohannis egy alig egyéves kormányfői mandátumra - rámutatott: fontosabb számára, hogy politikai hagyatékát folytassák, mint az, hogy ő maga milyen módon és tisztségben járulhat ehhez hozzá.

A pártsemleges kormányfőnek azért "udvarol" az államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a korrupcióval vádolt politikustársadalom leváltását zászlajára tűző, újonnan alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), mert rajta (és Iohannison) kívül nincs a jobboldalnak olyan politikai személyisége, aki az első öt között szerepelne a népszerűségi listán.

Bár Romániában ismét pártlistás választások lesznek, ezek kimenetelét várhatóan nem az elvont programok, hanem a pártok elé fogott "mozdonyok" - a kormányzati tisztségekre pályázó személyiségek - támogatottsága dönti el. A felmérések baloldali választási győzelmet jósolnak, de a szociáldemokratáknak és szövetségeseiknek sincs vállalható kormányfőjelöltjük, mert potenciális "húzóembereik" kormányfői kinevezését Iohannis kizárta azzal a kijelentésével, hogy nem fog elítélt vagy bűnvádi eljárás alá vont politikusnak kormányalakítási megbízást adni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: