2016-10-24 17:05:41• hírek • MTI

Ciolos lesz a PNL kormányfő-jelöltje

A román jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a bukaresti szakértői kormány élén álló Dacian Ciolos független kormányfőt jelöli a decemberi választások után is a miniszterelnöki tisztségre - erről hétfőn hozott egyhangú döntést a párt országos politikai bizottsága.

Előzőleg Alina Gorghiu pártelnök Ciolossal is tárgyalt, aki szavai szerint belegyezett, hogy a PNL miniszterelnök-jelöltje legyen, anélkül azonban, hogy belépne a pártba. Ciolos beiktatásakor nyilvános ígéretet tett arra, hogy függetlenként viszi végig mandátumát, de Gorghiu szerint a PNL alapszabálya nem követeli meg, hogy a kormányfőjelölt párttag legyen.

Dacian Ciolos múlt héten Románia 100 platform elnevezéssel egy - elvekből és projektekből álló - programdokumentumot tett közzé, amelyben kifejti álláspontját a következő kormány teendőiről, indoklása szerint azért, hogy platformja mögé felsorakozhassanak mindazok, akik osztják nézeteit.

Alina Gorghiu szerint a Románia 100 platform "tökéletesen kompatibilis" a PNL által javasolt kormányprogrammal. A PNL november 5-én választási nagygyűlést szervez a bukaresti kormányszékház elé, de a pártelnök azt még nem tudta megmondani, hogy részt vesz-e Ciolos a támogatására meghirdetett demonstráción.

A független kormányfőt a PNL-hez közel álló Klaus Iohannis államfő biztatta politikai elköteleződésre. Iohannis bevallotta: szívesen adna újabb kormányalakítási megbízást Ciolosnak, hogy "megkezdett projektjeit" folytathassa, de a választások után már nem alakulhat szakértői kabinet, a kormány politikájáért a parlamenti többségnek kell felelősséget vállalnia.

A választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott Szociáldemokrata Párt (PSD) élesen bírálta Ciolos és Iohannis "beavatkozását" a választási kampányba. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) úgy értékelte: Ciolos jó miniszterelnök lehetne, amennyiben politikai támogatással kerül egy politikai kormány élére.

Ciolos kormányfői jelöltségét a szintén jobboldali programmal kampányoló, újonnan alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is támogatja. A decemberi választások meglepetésének ígérkező, tíz százalék körüli támogatottságra taksált USR múlt héten bejelentette: kiegészítő javaslatokat küld Ciolosnak a Románia 100 platformhoz, a szakértői kormány több miniszterének pedig befutó helyeket ajánl fel jelöltlistáin.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: