2011-02-13 11:30:36• hírek • MTI

Cinkefesztivál és népi ételek seregszemléje Szatmárcsekén

A hagyományos szatmári népi ételeket és az elmaradhatatlan cinkét ízlelhetik meg azok, akik február 19-én és 20-án kilátogatnak a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatójára Szatmárcsekére.

Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének egykori lakóhelyére több ezer látogatót és 25-30 település képviselőit várják itthonról és a határon túlról - közölte Sarkady Pál, Szatmárcseke polgármestere az MTI-vel. A rendezvényre a Székelyföldről, a Délvidékről, a Felvidékről, sőt, Németországból várnak települési csapatokat, akik magukkal hozzák saját gasztronómiai specialitásaikat.

Az 1625 lelkes szatmári község fesztiváljára - az időjárás függvényében - akár 6700 ember is kilátogathat, ami megközelíti a tavalyi látogatószámot - tette hozzá a polgármester. Az Észak-alföldi Régió kiemelt, tizenharmadik alkalommal megrendezett gasztronómiai eseménye libafogással kezdődik, majd az ünnepélyes megnyitót követő termékbemutatón többek között szatmári szilvából készült pálinkát és lekvárt, aszalt szilvát, valamint gasztronómiai különlegességeket kóstolhat a nagyérdemű. A versenybe benevező települések már reggeltől elkezdik a kötelezően elkészítendő cinke főzését és egy tetszés szerinti menüt, amelyeket a délután folyamán szakértő zsűri fog értékelni.

A burgonyából és lisztből álló cinkét minden csapat saját receptje alapján készíti el, de a főzés folyamata tulajdonképpen mindenhol megegyezik: a sós vízben megfőzött burgonyát csomómentesre törik, majd saját levébe visszahelyezve, folyamatos keverés mellett liszttel sűrítik. Ezután a jól összefőzött masszát rövid pihentetés után olajba mártott evőkanállal kiszaggatják. A szatmári térségben a cinkét és a másik tradicionális ételt, a puliszkát számos ízesítéssel fogyasztják, így savanyú káposztával, túróval, sült-füstölt kolbásszal, sült szalonnával, kacsamájjal, libamájjal, csirkemájjal, desszertként pedig akár szilvalekvárral.

A versenyző települések emellett saját specialitásaikat is elkészítik, így egészen biztosan asztalokra fog kerülni a málékásás töltött káposzta, a pezsgős pogácsa, a lapcsánka, a túrós pászka, a kötött tészta leves, a szilvalekváros porlós, a palacsinta, a kemencés lángos, a kihúzott rétes és a kalács. A közönség a folyamatosan készülő ételeket kóstolójegy vásárlása ellenében kóstolhatja meg.

A szatmárcsekei fesztivál színpadán egész napos kulturális műsor szórakoztatja a vendégeket: a brazil Cacapava do Sul település Os Chimangos néptánc együttese, a nagymajtényi néptánc csoport, a moldvai csángók népzenei bemutatója és osztrák hagyományőrző néptáncosok előadása után a Székelyföld népzenéjét, Kalotaszeg és Magyarvalkó népi kultúráját bemutató előadások következnek.

Fellép Kászon testvértelepülés népi zenekara és néptánccsoportja, bemutatkoznak a kárpátaljai művészeti csoportok és a szatmári települések hagyományőrző együttesei.
Aki inkább a látnivalók után érdeklődik, az a rendezvény ideje alatt megtekintheti a csónak alakú fejfás református temetőben Kölcsey Ferenc síremlékét, valamint a Művelődési Házban lévő Kölcsey Emlékszobát. A cinkefőző verseny négy órakor koncerttel ér véget, de este nyolc órától a művelődési házban megtartandó Puliszka Bállal folytatódik a mulatozás, ahol élő zenével, tombolával, s Puliszka Bál Szépe választással várják a vendégeket.

Vasárnap az itt maradó vendégcsapatok, illetve a testvértelepülések részére disznóvágást, valamint lovas kocsis kirándulásokat szerveznek. Szatmárcseke fesztiválja 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mivel itt készítették el a világ leghosszabb - 190 méteres - cinkéjét.


Idén is lesz Cinkefesztivál Szatmárcsekén
Idén is lesz Cinkefesztivál Szatmárcsekén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: