2010-06-08 11:34:38• hírek • Szatmar.ro

Címvédő a „magyaros” csoportban

Az F csoportban van a legtöbb világbajnok és a legtöbb „romániai" játékos.

Kevesebb, mint egy hét választ el minket a földkerekség a nyári olimpiai játékok utáni második legnagyobb rendezvényétől, a labdarúgó világbajnokságtól. A 19. torna sokak szerint premiert hozhat, amennyiben Spanyolország életre kelti esélyeit, de egy premiert máris „behúzott" a viadal: ez az első világbajnokság, amelynek Afrika ad otthont. (Ez egyben azt is jelenti, hogy immár csak Óceánia nem rendezett foci-vb.-t.)

Sorozatunkban nem vállalkozunk arra, hogy megjósoljuk, Olaszország megvédi-e címét, Brazília megnyeri-e hatodik elsőségét vagy Spanyolország először felér-e a csúcsra. Arra viszont igen, hogy néhány szóban bemutassuk a nyolc csoportot és az őket alkotó csapatokat. Ezúttal az F csoport következik, amelyben a címvédő olaszok magyar és „romániai" játékosokkal valamint a torna egzotikumával küzd meg.

A világbajnokság egyik örök nagy kérdése, hogy meddig jut el a címvédő, vajon sikerül-e megvédenie címét. Ez a bravúr mellesleg eddig kétszer fordult elő a vb.-k történelmében: 1938-ban Olaszország, 1962-ben pedig Brazília tudott ismételni. A squadra azzurra tagjainak az elődök 72 évvel ezelőtti teljesítményét kellene megismételni. Erre azonban vajmi kevés az esély. Tegyük gyorsan hozzá, Marcello Lippi legényei négy évvel ezelőtt sem számítottak esélyesnek. Azóta azonban visszatért a sikeredző, a keretben pedig kilenc berlini hős található: Buffon, Cannavaro, Zambrotta, Camoranesi, de Rossi, Gattuso, Pirlo, Giladrino és Iaquinta. Lippi pedig ragaszkodik hozzájuk és ez Camoranesi valamint Iaquinta esetében a leginkább szembetűnő: a két juventusos öreglegény a legutóbbi idényben messze elmaradt régi önmagától, utóbbi csatárként mindössze öt gólig jutott. Ha figyelembe vesszük, hogy Quagliarella is csak 11 találatig jutott, nehezen megmagyarázható, hogy a 15 gólos Borriello vagy a fiatal Rossi miért maradt le az utolsó rostán.

Az olaszok nagy problémája, hogy az „öreg harcosok" mellett a fiatalok rendkívül kevés nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, hisz olyan középcsapatokban szerepelnek, mint a Bari (Bonucci), a Genoa (Bocchetti), a Cagliari (Marchetti) vagy az Udinese (Pepe, di Natale). Mégis, utóbbitól várják a leginkább a gólokat, hisz a 33 éves csatár 29 góllal zárta az elmúlt szezont. Nem zárt rossz évadot Pazzini (19) és Gilardino (15) sem, így talán a csatársorral nem lesz gond. A középpályán viszont Pirlo az egyedüli kreatív játékos, ám ő sincs kirobbanó formában, ráadásul sérüléssel bajlódik. Így hát marad a jól bevált betonvédekezés, bízva Buffon zsenialitásában. Cannavaro rutinjában, Chiellini fizikai erejében (összeszokottságban nem lehet hiány, hisz mindhárman a Juventusban játszanak) valamint Gattuso megalkuvást nem tűrő harcosságában.

Nem valószínű, hogy Olaszország megvédi címét, sőt a csoportban is vért fog izzadni. Amennyiben azonban az öregecske gladiátorok (az olasz csapat átlagéletkora 28,2 év, aminél csak Anglia, Brazília és Ausztrália idősebb) felszívják magukat, bármely ellenfelük megbánhatja, hogy valaha is futballozni kezdett, ilyenkor a squadra ellen játszani ugyanis nem egy leányálom.

Olaszország kerete:
Kapusok: Gianluigi Buffon (Juventus), Federico Marchetti (Cagliari), Morgan De Sanctis (Napoli)
Hátvédek: Gianluca Zambrotta (Milan), Fabio Cannavaro (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Christian Maggio (Napoli), Leonardo Bonucci (Bari), Domenico Criscito (Genoa), Salvatore Bocchetti (Genoa)
Középpályások: Andrea Pirlo (Milan), Gennaro Gattuso (Milan), Daniele De Rossi (Roma), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Mauro Camoranesi (Juventus), Angelo Palombo (Sampdoria), Claudio Marchisio (Juventus)
Csatárok: Fabio Quagliarella (Napoli), Vincenzo Iaquinta (Juventus), Antonio Di Natale (Udinese), Alberto Gilardino (Fiorentina), Giampaolo Pazzini (Sampdoria), Simone Pepe (Udinese)


Korosodó világbajnok, de azzurrókat soha nem szabad leírni
Korosodó világbajnok, de azzurrókat soha nem szabad leírni


A csoport második helyéért Paraguay és Szlovákia lesz versenyben, de az erősebb csatárjáték miatt a dél-amerikaiak tűnnek esélyesebbnek. Gerardo Martino ugyanis olyan támadókat küldhet harcba, mint a Bayern Münchenben, a Blackburnben és a Manchester Cityben 331 meccsen 83 gólt szerző Santa Cruz vagy a 192 Bundesliga meccsen 37-szer eredményes, de rendkívüli mezőnymunkára képes Valdez. És akkor még nem beszéltünk a Benficában idén 26 gólig jutó Cardozóról valamint Lucas Barriosról. Utóbbi tavaly a chilei Colo Colo színeiben a világ legeredményesebb csatára volt, majd a Dortmundba szerződött, ahol 19 találatig jutott. Még argentinként. Nagymamája után néhány hete azonban megkapta a paraguayi állampolgárságot, három meccsen pedig három gólig jutott.

Rajtuk kívül azonban nem sok „nagy név" van a keretben. Az európai légiósok közül említhetnénk a Brugge védőjét, Alcarazt, a Sunderlandben szereplő da Silvát, vagy a wolfsburgos Santanát (aki anno még argentinként került a német gárdához) valamint az Atalantában szereplő Edgar Barretót. Vele kapcsolatban két érdekességet érdemes megemlíteni: egyrészt, bátyja, Diego a keret egyik kapusa, másrészt pedig a Nijmegen korábbi középpályása a tavaly Reggina, idén pedig az Atalanta csapatával is kiesett az olasz élvonalból.

Paraguay csapata a rutinra (a keret az ötödik legidősebb a tornán) támaszkodik leginkább, a keret elég erősnek tűnik ahhoz, hogy továbbjusson a csoportból. Onnan viszont nem valószínű, hogy tovább tudna lépni.

Paraguay kerete:
Kapusok: Justo Villar (Valladolid), Aldo Bobadilla (Independiente Medellin), Diego Barreto (Cerro Porteno)
Hátvédek: Denis Caniza (León), Darío Verón (Pumas), Julio César Cáceres (Atlético Mineiro), Paulo Da Silva (Sunderland), Antolín Alcaraz (FC Bruges), Claudio Morel (Boca Juniors), Carlos Bonet (Olimpia), Aureliano Torres (San Lorenzo)
Középpályás: Enrique Vera (LDU Quito), Cristian Riveros (Cruz Azul), Jonathan Santana (Wolfsburg), Néstor Ortigoza (Argentinos Juniors), Víctor Cáceres (Libertad), Édgar Barreto (Atalanta)
Csatárok: Óscar Cardozo (Benfica), Nelson Haedo Valdez (Borussia Dortmund), Lucas Barrios (Borussia Dortmund), Édgar Benítez (Pachuca), Rodolfo Gamarra (Libertad), Roque Santa Cruz (Manchester City)


Paraguay csatáraiban bízik
Paraguay csatáraiban bízik


Szlovákia csapata sem teljesen esélytelen azonban, szervezett, lelkes és fizikai kontaktusra építkező játékával megszorongathatják, sőt, akár meg is előzhetik a dél-amerikaiakat. Vladimir Weiss csapata egyértelműen a Skrtel - Hamsik- Vittek tengelyre épít, őket olyan játékosok segíthetik, mint Pekarik, Sapara, Sestak vagy Stoch. Legnagyobb ászuk egyértelműen Marek Hamsik, aki ezúttal végleg betörhet a futball legnagyobb sztárjai közé, de sokat várnak Miroslas Stochtól és Stanislav Sestaktól is. A fiatal tehetségek közé tartozik Vladimir Weiss is, aki nem más, mint a szövetségi kapitány fia. Ő már a harmadik futballgeneráció a családban, a nagypapa, Vladimir Weiss anno a csehszlovák csapatot erősítette. Nagy kérdés, hogyan pótolja a szakvezetés a csapatkapitány, a Mainzban légióskodó Miroslav Karhan hiányát.

A szlovák válogatottban található mellesleg a világbajnoki mezőny egyetlen magyar játékosa, a pozsonyi Slovan védőjének, Saláta Kornélnak a személyében. A csapat másik érdekessége, hogy két labdarúgója is a román Liga1-ben keresi a napi betevőt: Dusan Kuciak a Vaslui, Jan Kozak a Temesvár alkalmazottja.

Szlovákia kerete:
Kapusok: Ján Mucha (Legia Warszawa), Dusan Kuciak (Vaslui), Dusan Pernis (Dundee United)
Hátvédek: Peter Pekarík (Wolfsburg), Martin Skrtel (Liverpool), Ján Durica (Lokomotiv Moszkva), Radoslav Zabavník (Mainz), Marek Cech (West Bromwich Albion), Martin Petrás (Cesena), Saláta Kornél (Slovan Bratislava)
Középpályások: Kamil Kopúnek (Spartak Trnava), Ján Kozák (FC Timisoara), Juraj Kucka (Sparta Praha), Marek Sapara (Ankaragücü), Marek Hamsík (Napoli), Vladimír Weiss (Manchester City), Miroslav Stoch (Chelsea), Zdeno Strba (Skoda Xanthi)
Csatárok: Stanislav Sesták (Bochum), Erik Jendrisek (Schalke), Róbert Vittek (Lille), Filip Holosko (Besiktas), Martin Jakubko (Szaturn Moszkva)


Szlovákiát Hamsik a nyolcaddöntőbe repítheti
Szlovákiát Hamsik a nyolcaddöntőbe repítheti


A csoport és az egész torna legegzotikusabb tagja Új-Zéland csapata, amely 1982-ben szerepelt utoljára világbajnokságon. Nehéz bármit is mondani a kiwik csapatáról, amely talán a leggyengébb a mezőnyben és a legismeretlenebb Észak-Korea mellett.

A gárda egyetlen jegyzett futballistája Ryan Nelsen, aki öt éve erősíti a Blackburn csapatát, ahol kiérdemelte a kapitányi karszalagot is. Rory Fallon és Chris Killen az angol másodosztályban pallérozódik, akárcsak Chris Wood. A 18 esztendős csatár az új-zélandi foci legnagyobb ígéretének számít, rajta kívül Winston Reid és Tommy Smith is Európában szerepel fiatal kora ellenére. Mégis, a gárda legnagyobb sztárja Shane Smeltz: a németországi Göppingenben született 29 éves csatár soha nem szerepelt komolyabb európai csapatban, Új-Zélandon azonban ő testesíti meg a nemzeti válogatottat, amelyben egyes források szerint 15, mások szerint 17 gólt szerzett.

A csapat a tavalyi Konföderációs kupán mutatta meg magát először a nagyvilágnak. Ricki Herbert együttese, aki mellesleg tagja volt az 1982-es vb.-csapatnak, kulturált, de rendkívül naiv játékot mutatott be, pedig több olyan futballista van a keretben (Vicelich, Elliott, Mulligan), akik korábban éveket húztak le Európában. A csapat érdekessége, hogy 187,74 centis átlagmagasságával Szerbia, Görögország és Dánia után a negyedik „legnagyobb" keretnek számít.

Új-Zéland kerete:
Kapusok: James Bannatyne (Team Wellington), Glen Moss (Melbourne Victory), Mark Paston (Wellington Phoenix)
Hátvédek: Andrew Boyens (New York Red Bulls), Tony Lochhead (Wellington Phoenix), Ryan Nelsen (Blackburn Rovers), Winston Reid (FC Midtjylland), Ben Sigmund (Wellington Phoenix), Tommy Smith (Ipswich Town), Ivan Vicelich (Auckland City)
Középpályások: Andy Barron (Team Wellington), Leo Bertos (Wellington Phoenix), Tim Brown (Wellington Phoenix), Jeremy Christie (FC Tampa Bay), Aaron Clapham (Canterbury United), Simon Elliott (klub nélküli), Michael McGlinchey (Motherwell), David Mulligan (klub nélküli)
Csatárok: Jeremy Brockie (Newcastle Jets), Rory Fallon (Plymouth), Chris Killen (Middlesbrough), Shane Smeltz (Gold Coast United), Chris Wood (West Bromwich Albion)


Új-Zéland szimpatikus csapat, de nem több annál
Új-Zéland szimpatikus csapat, de nem több annál


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: