2010-04-22 12:41:54• hírek • MTI

Cenzúrázott South Park

A South Park című szatirikus animációs tévésorozat alkotói "kisípolták" Mohamed próféta szavait a szerdai epizódból és "cenzúrázva" felirattal adták adásba, miután ijesztő figyelmeztetést kaptak egy amerikai muzulmán csoporttól.

A gátlástalanul szabadszájú tévésorozat, amely a Comedy Central tévécsatornán fut, a múlt heti epizóddal hívta ki maga ellen a radikális csoportot, abban ugyanis medvének öltözve ábrázolták Mohamed prófétát. A muzulmánok többsége az iszlám vallás alapítójának minden képi megjelenítését súlyos bűnnek tartja.

A kevéssé ismert muzulmán csoport RevolutionMuslim.com elnevezésű honlapján a hét elején jelent meg egy szöveg, amely arra figyelmeztette Matt Stone-t és Trey Parkert, hogy "hülyeséget csinálnak, és a műsor bemutatása miatt valószínűleg úgy fogják végezni, mint Theo Van Gogh".

A figyelmeztetést egy Van Goghról készült fotóval tették szemléletesebbé, amelyen a meggyilkolt holland filmes fekszik az utcán vérbe fagyva. Van Goghot 2004-ben ölte meg egy muzulmán merénylő, mivel arról készített filmet, hogy az iszlám vallás eltűri a nők bántalmazását. (A forgatókönyvet egy muzulmán nő írta, aki szerint Mohamed próféta ma már nem lehet útmutató az erkölcsi kérdésekben.)


Világszerte nagy népszerűségnek örvend a South Park
Világszerte nagy népszerűségnek örvend a South Park


A honlap egyébként szerdán lekerült a netről, amit egyik illetékese a szájt túlterheltségével magyarázott. Younus Abdullah Muhammad, a Revolution Muslim csoport vezetője szerint a honlapon megjelent felhívás nem fenyegetés, hanem éppenséggel figyelmeztetés, amely arra hívja fel a South Park alkotóinak figyelmét, hogy "mi történt egy másik egyénnel, aki nagyon hasonlóan viselkedett".

A csoport mintegy húsz tagot számlál - mondta el Muhammad -, akik aktívan részt vesznek az általa "alternatív médiakiadványnak" nevezett honlap készítésében, emellett demonstrációkon jelennek meg és mecsetekben adnak elő.
Muhammad hangsúlyozta, hogy csoportja "senkinek sem mondta, hogy menjen a házukhoz, és kövessen el erőszakot", és közölte: ő nem aggódik amiatt, hogy a netes üzenet miatt bárki bántalmazná Parkert vagy Stone-t.

A honlapon ugyanakkor közzétették azt a linket, amelyről bárki megtudhatja, hol lakik a két South Park-alkotó, és szerepel a Comedy Central New York-i irodájának, valamint Parker és Stone kaliforniai produkciós irodájának címe is.
A 200. részénél tartó animációs sorozat kemény szatíráival nem kíméli a politikusokat, a hírességeket és a médiát sem, egyes epizódjai gyakorta provokálnak vitát. A szerdai "cenzúrázott" rész Jézust pronófilmet nézve, Buddhát pedig kokaint szippantva ábrázolta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: