2017-05-12 01:23:20• hírek • Kocsis Zoltán

Centiken múlott az Ajax és a ManU döntőbe jutása, a Lyon és a Vigo búcsúja

Elképesztően izgalmas, a végletekig kiélezett, drámai küzdelem után eldőlt, hogy az Ajax és a Manchester United jut be az Európa Liga stockholmi döntőjébe. A hollandok 21, az angolok hat év után játszhatnak ismét európai kupadöntőt. Az Olympique Lyonnak és a Celta Vigónak első alkalommal adatott volna meg és bizony csak centiméterekkel maradtak el a történelmi tettről. Maxwel Cornet-nak és John Guidettinek lesz egy-két álmatlan éjszakája, mindkettejük lábában ott maradt a csapataik hátrányát ledolgozó gól.

Reálszámok terén a Lyon volt nehezebb helyzetben, hisz egy héttel korábban 4-1-re kapott ki Amszterdamban, így három gólos hátrányt kellett volna ledolgoznia ahhoz, hogy bejusson története első európai kupadöntőjébe. Helyzete a 25. percben tovább romlott, mert bár a Lyon kezdett aktívabban, de az Ajax tudott veszélyesebb lenni, egy gyors kontrából pedig meg is szerezték a vezetést: André Onana kapus hosszú kirúgását Amin Younes továbbította Kasper Dolberghez, a dán csatár pedig külsővel betalált (0-1).

A gól alaposan megfogta a Lyont, amely hosszú ideig nem is tudott még csak komoly helyzettel sem válaszolni, hogy aztán a szünet előtti két percben megfordítsa az állást! A 44. percben Matthijs de Ligt buktatta Alexandre Lacazette-t, a sértett pedig értékesítette a büntetőt (1-1). Két perccel később Nabil Fekir adott be középre, Lacazette-nek nem volt különösebben nehéz dolga (2-1).

A Lyon idén tavasszal a Roma, majd a Besiktas ellen is fordítani tudott hazai pályán, most viszont még további két gólra volt szüksége a hosszabbításhoz. Nyomtak is a második félidőben, ám az Ajax is veszélyes volt kontrákból. Izgalmas, látványos, hektikus mérkőzést játszott a két csapat és ha komoly ziccer sokáig nem is alakult ki, kisebb lehetőségek sorra követték egymást mindkét kapu előtt.

Az utolsó negyed órára aztán tovább nőtt a meccs élvezeti foka, rátettek még egy lapáttal a csapatok. A 75. percben Lacazette készített le pazarul egy labdát Maciej Rybusnak, de Onana hatalmasat védett, két perccel később pedig a másik kapu előtt Donny van de Beek találta el a kapufát. A 81.percben Rachid Ghezzal fejese megpattant Nick Viergever térdén, a labda pedig Onana lábai között a hálóba csordogált (3-1), így már csak egy gólra volt szüksége a Lyonnak a hosszabbításhoz. Három perccel később Viergever megkapta második sárgáját is, a hollandok pedig tovább folytatták hősies védekezésüket a lyoni rohamok ellen. Több gólt nem is engedélyeztek nekik, pedig ha Maxwel Cornet lövése a 88. percben nem kerüli el centikkel a kaput…

Az Ajax ezzel 21 év után játszhat ismét európai kupadöntőben (akkor a Bajnokok Ligája fináléját címvédőként elveszítette a Juventus ellen), abban a sorozatban, amelyet 1992-ben már megnyert a másik torinói csapat, a Torino ellen.

Könnyebbnek tűnő helyzetben várta a hazai visszavágót a Manchester United, amely Marcus Rashford góljával 1-0-ra nyerni tudott Vigóban. Az Old Traffordon hiába kezdett aktívabban a Celta, a 17. percben Rashford pazar labdával indította Marouane Fellainit, aki közelről hálóba fejelt (1-0). A spanyolok komoly erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében, főleg Iago Aspas járt közel a gólhoz, de Sergio Romerón nem tudtak kifogni.

A szünet után is a Celta kezdett aktívabban, majd a United átvette az irányítást- Henrih Mhitarjan, Rashford és Fellaini is komoly feladatok elé állította Sergio Alvarez kapust, ám ő megoldotta azokat. A végére a United alaposan megnehezítette saját dolgát, az utolsó negyedórára ugyanis fölénybe keveredett a Celta. Előbb John Guidetti hagyott ki egy hatalmas ziccert, majd a 85. percben Theo Bongoda ívelését Facundo Roncaglia fejelte a kapuba (1-1). Három perccel később az argentin és a hazai oldalról Eric Bailly egy kakaskodás után mehetett zuhanyozni, a legdrámaibb események azonban a hosszabbítás 6. percére maradtak. A United előbb lőtt egy lesgólt, a kontrából pedig Aspas került ziccerbe, de ő lövés helyett tovább passzolt, Guidetti pedig ideális helyzetben nem találta el rendesen a labdát a kavarodásban. Ha bemegy, a Celta Vigo készülhetne fennállása első döntőjére.

Így a Manchester United 2011 után léphet pályára ismét európai döntőben, akkor a BL-ben alulmaradt a Barcelonával szemben.

Az Ajax – Manchester United döntőt május 24-én Stockholmban rendezik.

Európa Liga elődöntők, visszavágó (összesített eredmény):
Olympique Lyon – Ajax Amszterdam 3-1 (4-5)
gólok: Lacazette (45., 11-es, 45+1.), Ghezzal (81.) illetve Dolberg (25.)

Manchester United – Celta Vigo 1-1 (2-1)
gólok: Fellaini (17.) illetve Roncaglia (85.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: