2009-01-16 12:05:54• hírek • Szatmár.ro

Centenáriumi szentmisét tartnak

Centenáriumi, ünnepi szentmisére kerül sor január 18-án, vasárnap a 100 éves évfordulójához érkező szatmárnémeti Kálvária templomban.

A Kálvária templomot Hám János püspök építette 1844-ben, majd 1908-ban a Weszelovszky testvérek építési vállalata átépítette. Ezután szentelte fel, 1909 június 6-án Dr. Boromisza Tibor püspök. Azóta pedig pontosan 100 év telt el, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye pedig szeretné ezt a nem mindennapi évfordulót méltóképpen megünnepelni.

Így az év során számos rendezvénynek - kórustalálkozóknak, közös elmélkedéseknek, kulturális és vallási megmozdulásoknak - ad majd helyet a templom, de megjelenik egy kiadvány is a történetéről, valamint „Kálváriával" kapcsolatos képeslapokat is kiadnak. Ezek mellett, különös jelentőséget kap idén a Jézus Szíve Búcsú is, amely a templom titulusának ünnepe.

Ezt az egész évben futó rendezvénysorozatot nyitja meg január 18-án az a szentmise, amelyet Nm. Ft. Schönberger Jenő fog latin nyelven celebrálni az egyházmegye papjaival közösen. A centenáriumi szentmisén részt vesznek majd a görög katolikus egyház képviselői is.

A Kálvária templom története:

 

A Kálvária templom közelében volt 1711 előtt a vártemplom, amely „Boldogasszony” tiszteletére volt felszentelve. A vártemplom néhány falmaradványából arra lehet következtetni, hogy gótikus stílusban épült. A templom mellett volt a vár temetője is. Annak idején a püspöki rezidenciának udvarán volt egy domb, amelyre a templomot építették. A domb abból a földből tevődött össze, amely a várárok kiásásából keletkezett. Doboló dombnak hívták, mert annak idején innen hirdették ki a vár lakóinak a fontosabb intézkedéseket.

A Kálvária templomot Hám János püspök építette 1844-ben. A tervet a templomhoz és az udvaron lévő stációkhoz Tischler Albin csanálosi plébános, tb. kanonok készítette. A Hám János által építtetett templomot, 1908-ban a Weszelovszky testvérek építési vállalata átépítette. 1909 június 6-án szentelte fel Dr. Boromisza Tibor püspök. A tornyok magassága 42 méter 20 cm. Olyan a magasságuk, mint a Meszlényi Gyula püspök által 1902-ben építtetett tűzoltó torony a Főtér mellett.

A háborús károk 1945-ben lettek kijavítva. Mivel az utóbbi 30 esztendő alatt nagyon megrongálódott a templom belül és kívül, alapos renoválásra volt szükség. 1975-ben a legszükségesebb renoválások történtek meg. 1976-ban Pugner Sándor építészmester vezetésével alapos külső javítás történt. Sipos Ferenc ordinárius úr 1976. október 17-én, Alacoque Margit hónapjában szentelte fel. 1977 és 1978. években Bódi Endre iparművész vezetésével a templom belseje is teljesen megújult. Jézus Szíve vasárnapján, 1978. június 4-én adtak hálát a sikeres nagy munkáért.

A templom nagy értékei:

a/. két ékesen csengő harang. A nagyobbik Jézus Szíve tiszteletére készült Sopronban 1908-ban. A kisebbik Szűz Mária tiszteletét hirdeti és 1929-ben készült Nagyszebenben

b/. A főoltár és két mellékoltár, amelyek tölgyfából készültek. A díszítő faragás hársfából készült, tiroli mesterek remekműve.

Száz éves a Kálvária templom.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: