2016-05-10 18:20:55• hírek • Kocsis Zoltán

Centenáriumát ünnepelte a Vöröskereszt

A solferinói csata korának legvéresebb katonai összecsapása volt 1859-ben. A feljegyzések szerint mintegy 40.000-en vesztették életüket vagy sérültek meg a szárd-francia - osztrák háború csatájában. Az ott tapasztaltakon elborzadva Jean Henri Dunant svájci üzletember kezdeményezésére 1863-ban megalakul a Nemzetközi Vöröskereszt, napjaink talán legnagyobb humanitárius szervezete.

Tizenhárom évvel később, 1876. június 4-én alakult meg a Román Vöröskereszt Mária királyné, I. Ferdinánd román király feleségének védnöksége alatt. A szervezet jelenlegi elnöke Margit királyi hercegnő, Mária királynő dédunokája.

Az idők során különböző szervezetek és mozgalmak egyesülését követően a Nemzetközi Vöröskereszt és Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalom nevet viselő karitatív szervezet szatmári fiókja szerda délután a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében egy órás program keretein belül ünnepelte századik születésnapját.

Az esemény nyitányaként a szatmári szervezet elnöke, Dan Gheorghe tartalékos tűzoltó ezredes köszöntötte az egybegyűlteket és mutatta be a Nemzetközi Vöröskereszt és Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalom történelmét. Köszöntötte a szervezet tagjait és önkénteseit Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is, megköszönve áldozatos munkájukat.

A születésnapot az Aurel Popp Művészeti Iskola diákjainak előadásai tették ünnepivé és emelkedetté.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: