2015-08-26 08:39:20• hírek • MTI

Célzott és kitervelt terrortámadás volt

"Célzott és előre kitervelt" volt az Amszterdam-Párizs szuperexpresszen négy nappal ezelőtt elkövetett támadás a párizsi ügyészség szerint, amely terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölési kísérletek vádjával indított az ügyben kedden este eljárást és kezdeményezte a feltételezett dzsihadista gyanúsított elleni vádemelést.

A 26 éves marokkói Ajjúb al-Kazzáni Brüsszelben szállt fel a vonatra, ahol készpénzzel fizette ki az első osztályra szóló jegyének 149 eurós költségét - mondta sajtótájékoztatóján Francois Molins párizsi főügyész. A gyanúsított a vasúti kocsiban dzsihadista beszédekről készült felvételeket nézett új mobiltelefonján, amelyet aznap aktivált. Az ügyész szerint a merénylők gyakran használnak a támadások során új mobiltelefont, amelyet a hatóságok nem tudnak beazonosítani.

A radikális iszlám mozgalommal fenntartott kapcsolatai miatt a spanyol titkosszolgálatok által megfigyelt férfit az utasok tették ártalmatlanná, amikor az Amszterdam és Párizs között - helyenként több száz kilométeres sebességgel - közlekedő expresszvonaton Belgium területén lövöldözni kezdett. Egy kelet-német gépkarabély volt nála mintegy 270 tölténnyel, továbbá egy Luger típusú pisztoly, egy kés, valamint egy üveg (fél liternyi) benzin.

Az ügyész - aki a gyanúsított előzetes letartoztatásba helyezését kérte, miután a kihallgatása kedden este befejeződött - elmondta: a nyomozás megpróbálja kideríteni, honnan származnak a fegyverek, voltak-e tettestársak, és ki finanszírozta a támadást.

Molins kitalációknak nevezte a gyanúsított azon állításait, miszerint a fegyvereket egy bőröndben találta egy brüsszeli parkban, ahol gyakran töltötte az éjszakát más hajléktalanokkal. A férfit kora este kórházi öltözékben, mezítláb, bekötött szemmel és hátrabilincselt kezekkel szállították át az ügyészség terrorelhárítási részlegéről a párizsi igazságügyi palotába, ahol várhatóan az este folyamán vádat emelnek ellene.

Ajjúb al-Kazzáni 2007 és 2014 között élt Spanyolországban, ahova 18 évesen, az apjához érkezett, és ahol a dzsihádot éltető gondolatairól volt ismert. 2010-ben kábítószer-kereskedelem miatt elítélték. A spanyol titkosszolgálatok 2014 elején jelezték a francia társszerveknek, hogy a férfi Franciaországba indult. Ott a Lycamobil mobilszolgáltatónál dolgozott február és április között. A munkáltatója azért bocsátotta el fél évre szóló szerződése ellenére, mert spanyol személyi okmányai alapján nem dolgozhatott tovább Franciaországban. Kihallgatásán a gyanúsított azt állította, hogy hét hónapig élt az egyik párizsi elővárosban, Aubervilliers-ben.

Ak-Kazzáni 2015. május 10-én Berlinből Törökországba indult repülőgéppel. Azt nem tudni egyelőre, hogy továbbment-e Szíriába, hogy ott csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Európába Albánián keresztül tért vissza június 4-én, oda a szíriai határ közelében található Antakya nevű török városból érkezett repülővel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: