2018-03-03 09:36:24• hírek • Agerpres.ro

Céltalanság és vízióhiány jellemzi ma Romániát

Céltalanság és vízióhiány jellemzi ma Romániát, nincsenek nagy projektek, amelyekben konszenzus lenne a parlamenti pártok között - hangsúlyozta Kelemen Hunor elnök az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati ülésén mondott beszédében.

"2018-nak annak az esztendőnek kellene lennie, amikor néhány alapvető kérdésben a romániai társadalom párbeszédet folytat a jövőt illetően. Ehhez néhány alapelvet és értéket tisztáznunk kell: mit értünk jogállam alatt, a hatalmi ágak szétválasztásán, illetve mit gondolunk az alapvető szabadságjogokról" - idézi Kelement az RMDSZ közleménye. 

 

A szövetségi elnök politikai beszámolójában rámutatott: a vízióhiány és az ország stratégiai terveinek hiánya a mindennapokra is rányomja bélyegét: nő a szegénység és nő az elvándorlás, "és mit sem ér a gazdasági növekedés, ha ezt nem fenntartható módon fordítja vissza a gazdaságba a kormányzat, úgy, hogy új munkahelyek létesüljenek, hogy a szegénység felszámolására koncentráljon". 

 

Kelemen hangsúlyozta, Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében, amit az Európa Tanács szakértői testületének legfrissebb jelentése is alátámaszt.

 

"Románia továbbra sem rendezte a kisebbségi közösségek, a magyar emberek helyzetét: bár mintaország látszatát kelti, a tények mást mutatnak, és ez most már Európában is egyértelmű. A román külügy továbbra is hárít, és konokul figyelmen kívül hagyja a tényeket. Ezek viszont megkerülhetetlenek" - hangoztatta a szövetségi elnök a közlemény szerint.

 

Kelemen politikai beszámolójában elmondta továbbá, hogy idén Szatmárnémetiben szervezi az RMDSZ az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára emlékező központi rendezvényt.

 

"Március 15. az erdélyi magyarok egyik legnagyobb ünnepe. 170 éve szabadságot, egyenlőséget, testvériséget kértünk - sosem mások rovására. Ma sem elégszünk meg kevesebbel. Bár a szabadságharcot leverték, jött a kiegyezés. Ma is kiegyezésre törekszünk a román többséggel abban, hogy március 15. mindannyiunk ünnepe lehet - ahogyan a szabadság is mindnyájunké: nyugodtan osztható, bárkinek adhatunk belőle, úgysem fogy el. A testvériségnek is csak akkor van értelme, ha az valós megértésre és a másik teljes elfogadására irányul. Az egyenlőségnek azt kell jelentenie, hogy egyenlő esélyt biztosítunk mindenkinek. Ha van kiegyezés, a közös célokban is könnyebb megállapodni. Mi azt szeretnénk, hogy a közösen megtervezett jövő felé irányuljon tekintetünk" - idézi a közlemény az elnököt. 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: