2012-06-21 13:27:06• hírek • Szatmar.ro

Célkeresztben a pénzbehajtás és az adócsalás

Háromszázötvennyolc millió lej: ennyi a Szatmár Megyei Adó-és Pénzügyi Igazgatóság bevétele az első öt hónapban - többek között erről számolt be Dan Maier, az igazgatóság vezetője az intézmény első öt hónapjának tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón.

A január 1. és május 31. közötti időszak összbevétele 0,89%-al haladta meg azt az összeget, amit a pénzügyminisztérium meghatározott. Az év első öt hónapjában a cégek adóhátralékának összértéke 159,07 millió lej, ebből a behajtható összeg 69,72 millió lej.

Maier szót ejtett a gépjárművek regisztrációs adójának visszaigénylése okozta többletmunkáról is. Az elhangzottak szerint az idei első öt hónapban 1.592 visszaigénylési kérvényt nyújtottak be az adóhatósághoz, 7,26 millió lej értékben. Ezek közül az igazgatóság 1.199-et hagyott jóvá és ezekért 4,15 millió lejt fizetett ki.

A pénzügyminisztérium országszerte fokozott figyelmet szentel a pénzbehajtásra és adócsalás elleni harcra, ezért a területi pénzügyi igazgatóságok munkáját is szigorúan szemmel tartja. Szatmár megyében az elmúlt öt hónapban 29 esetben indított büntetőjogi eljárást az igazgatóság, a vád szerint az illető esetekben 42,17 millió lejtől szabadították meg illegálisan az államkasszát. A tavalyi esztendő hasonló periódusával összevetve elmondhatjuk, hogy kevesebb ugyan a feljelentése száma (2011-ben 44 volt), ám több pénzről van szó (2011-ben 31,25 millió lej miatt pereltek).

Elhangzott továbbá a sajtótájékoztatón, hogy az igazgatóság munkatársai az ellenőrzések során 43 millió lej adótöbbletet róttak ki a cégekre megyeszerte. A vállalatok viszont 34,35 millió lejt kaptak vissza a hozzáadott értékadó visszaigénylése következtében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: