2011-08-22 15:14:34• hírek • Szatmár.ro

Célegyenesben a tizedik Partiumi Magyar Napok szervezése

A szervezési munkálatokkal, a műsorról, helyszínekről és költségvetésről is tájékoztattak a jubileumi PMN szervezői a hétfőn délben megtartott sajtótájékoztatón. A műsorban több mint 70 rendezvény szerepel, a szervezői idén is 25-30 ezer résztvevőre számítanak.

- Bár a rendezvény tizedik évébe lépett, nyugodtan kijelenthetjük: már felnőtté vált - kezdte a sajtótájékoztatót Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, aki a tizedik alkalommal megszervezett Partiumi Magyar Napok szervezőivel tájékoztatta a sajtót arról, hogy mire is számíthatunk augusztus 24-28-án. A rendezvény a tavalyi évhez képest ugyanis öt naposra bővült, a célja viszont nem változott. A partiumi hagyományok értékek bemutatása mellett a minőségi szórakoztatás a fő cél, kortól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül.

Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke a hagyományőrzést emelte ki: a PMN keretein belül számtalan kézműves mutatja majd be portékáit, de azt is, hogy ezek hogyan készülnek. A környék gasztronómiai értékei is bemutatkoznak a rendezvényen, melyekre akár turizmus is épülhetne. A bogdándi bélest, a mezőpetri, kálmándi strudlit is megkóstolhatják majd a Kossuth Kertbe kilátogatók, az étkekhez étvágyat a jófajta szatmári pálinkákkal csinálhatnak, a finom falatokat pedig helyi borászok termékeivel lehet majd leöblíteni. A Kossuth kertben egy jurtát is felállítanak majd, melyben őseink életmódjával, gyógyászati szokásaikkal ismerkedhetünk meg, és kiállítás nyílik Bem Józsefről is.

Magyar Lóránt, a városi RMDSZ alelnöke a szervezést segítő cégekről és civil szervezetekről beszélt. Idén 38 cég támogatásával valósul meg a PMN, továbbá 17 civil szervezet működött közre a szervezésben. A rendezvény 120 ezer lejes költségvetésből valósul meg, ennek egy részét a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és Szatmár Megyei Tanácsa támogatja, az összeghez jön még a szponzor cégek támogatása és a Kossuth Kertben áruló vállalkozók által kifizetett bérleti díj. Az Identitas Alapítvány támogatása mellett a Bethlen Gábor Alapból és a Communitas Alapítványtól pályázat útján kapott összegekkel lett meg a teljes költségvetés.

Stier Péter főszervező elmondta, hogy idén minden eddiginél több, összesen 70 műsorszámot meghaladó programmal készültek, ezek pedig négy helyszínen zajlanak majd. Két színpad lesz felállítva a Kossuth kertben, lesz egy színpad a Tűzoltótorony tövében és az Új városközpontban is lesznek rendezvények. Itt lép fel a 100 tagú cigányzenekar, de itt lesz szombaton az extrém sport fesztivál, amellyel az eddig távol maradó 15 és 21 év közötti korosztályt szeretnék bevonni a programokba. Szintén az új városközpontban lesz a PMN zárókoncertje is, amelyen a Besh o Drom és a Ghymes együttesek zenélnek majd. A kilencedik Partiumi Napokon közel 30 ezer személy vett részt a négy nap alatt, idén ennek a közönségszámnak a megtartása illetve növelése a cél.

A Partiumi Magyar Napok Támogatói

Arany fokozatú Támogatók: Tarr Beton, Autonet

Ezüst fokozatú Támogatók: Korall Klinika, Rosendahl, Dominium, Confort Design, Grup West, Opel, Chevrolet, Ger-Bog, Communitas Alapítvány, Bizmann, Second Tex, No Pardon Étterem, Poszet, SVD Bau

 

Sajtótájékoztatót tartottak a PMN szervezői

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: