2014-10-15 17:33:15• hírek • Kocsis Zoltán

Vigyázunk egymásra, életem részévé vált a kutya

Annamária elmondása szerint gyakran megesett vele, hogy a kutya miatt nem mehetett be egy-egy étterembe vagy nem ülhetett fel a buszra. Noha erre törvényileg elismert joga van. A vakvezető kutyákra nem vonatkozik a szájkosár-kötelezettség. Azért, hogy nyugodtabbak legyenek, valamennyi sterilizált.

„Vigyázunk egyik a másikra, mert életem részévé vált Capy", mondja Annamária Szilágyi, aki születése óta látássérült. Csak a fényeket látja. Capy pedig az a golden retriever, amely december óta vakvezetőként segíti a nő életét.

Pontosabban nem is „amely", sokkal inkább „aki". „Már el sem tudnám képzelni az életem nélküle. Ha esetleg nélküle indulnék el valahová, mindig keresem. Sokkal több nekem, mint egy kutya: olyan, mintha családtag lenne", mondja Annamária.

A Gencsen élő nő elmesélte, eleinte félt, hogy Capy nem tudja megadni neki azt a biztonságérzetet, amelyre szüksége van. Mielőtt az eb hozzá került, az Angel Dog Egyesület oktatóival sok órán keresztül ismerkedtek. Előbb Annamari számára ismerős terepen, majd Szatmárnémeti utcáin is. „Mindkettőnknek meg kellett tanulnunk, miként kezeljük a másikat. De szerencsére az alkalmazkodás gyorsan ment", meséli. Azóta pedig egymásra vigyáznak: „volt, hogy beteg lett Capy, orvoshoz kellett vinnem. De ápolnom, etetnem kell. Ám semmit sem sajnálok tőle, életem részévé vált", mondja a büszke és szerető gazdi.

Annamari azonban csak az egyik szerencsés a kettő közül Szatmár megyében, akinek vakvezető kutyája van. Pedig a Vakok és Gyengénlátók Országos Egyesületének statisztikái szerint Szatmár megyében közel kétezer olyan személy él, akinek gondok vannak a látásával. Az országban pedig közel százezren. Ezzel együtt alig tíz vakvezető kutyát tartanak számon Romániában!

Ez persze nem véletlen, hisz az Angel Dog Egyesület mellett Bukarestben működik még egy vakvezető kiképzésre szakosodott angliai egyesület. És ennyi. Az Angel Dog uniós pályázat segítségével nevelt és képezett ki három kutyát, közülük egy Ukrajnába, kettő pedig Szatmár megyébe került. A pályázat lejárt, jelenleg önköltségen dolgoznak a szakemberek további három kutya kiképzésén. Egyikük biztosan Craiovára kerül, a másik két eb sorsa egyelőre kérdéses: „Jászvásártól Konstancáig vannak igényléseink", mondta Szabó Zoltán kiképző, az egyesület vezetője. A nehézségekkel küszködők a Vakok és Gyengénlátók Országos Egyesületén keresztül veszik fel a kapcsolatot az Angel Doggal.

Szabó elmondása szerint leginkább a labradorok és a golden retrieverek alkalmasak arra, hogy ellássák a vakvezető kutya feladatát. Közülük is azonban csak minden ötödik-hatodik. Ez már három hónaposan kiderül, a speciális képzést azonban egy éves korában lehet elkezdeni. És két évet tart. Egy kiképzett kutya értéke pedig a 8000 eurót is eléri.

„A folyamat legnehezebb pontja nem is maga a kiképzés, hanem az átadás. Előtte ugyanis a nem látó gazdinak is meg kell tanulnia bánni a kutyával. Amikor ez megtörténik, onnantól kezdve már egyszerű. Ezek a kutyák rendkívül nyugodtak, feltétel nélkül képesek szeretni".

A baj csak az, hogy a vakvezető kutyák is élőlények és mint ilyen, öregszenek. „Igyekszünk tartani a kapcsolatot a gazdikkal, hogy figyelemmel kísérjük, a kutyák képesek-e ellátni feladatukat", magyarázza Szabó Zoltán.

Éppen ezért az Angel Dog Egyesület november 3-8. között tábort szeretne szervezni Szatmárnémetiben azoknak, akik már átvehették kutyáikat és azok számára, akik erre várnak. A tábort saját forrásaikból és adományokból szervezik majd meg.

Adományozni szerdán a Szamos-áruházzal szembeni „rendezvénygödörben" is lehetett, ahol a fehér bot világnapján bárki megismerkedhetett a vakvezető kutyákkal, speciális gyakorlatokat végezhetett el. Egyesek számára azonban ez nem gyakorlat, hanem maga a valóság. Róluk szólt a szerdai nap és róluk kell gondoskodnunk a hétköznapokban. Amint teszi az Capy, a vakvezető kutya.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: