2008-09-12 15:56:33• hírek • Szatmar.ro

Cél a pályázati lehetőségek kihasználása

A következő időszak pályázati lehetőségeinek hasznosabb kihasználása érdekében tárgyalásokat folytatott Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Oleh Havashi, Kárpátalja kormányzója.

 

 

Csehi és Kárpátalja kormányzója a két megye közötti együttműködési lehetőségekről, a kapcsolat megerősítéséről csütörtök délután Ukrajnában egyeztetett. A találkozón Szatmár megyét a megyei tanács elnöke mellett Jankó Szép István, a Szatmár Megyei Tanács vidékfejlesztési igazgatóságának munkatársa és Nagy Szabolcs sajtóreferens, elnöki tanácsos képviselte. Az ukrán döntéshozók részéről a találkozón jelen volt Nuszer Ernő, a Kárpátaljai Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője.

A két ország képviselői megegyeztek abban, hogy a pályázati lehetőségek hasznosabb kihasználása érdekében szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat. Döntés született arról, hogy a következő hetekben aláírásra kerül Kárpátalja és Szatmár megye együttműködéséről szóló kétoldali egyezmény is, amelybe már konkrét projektek közös erővel történő támogatása is bele lesz foglalva. Csehi javaslatára a dokumentum aláírására október 3-án, Szatmárnémetiben kerül majd sor. A Szatmár megyei képviselők meghívását elfogadta az ukrán partner, Oleh Havashi, Kárpátalja kormányzója jelezte, hogy több éve nem járt már Szatmár megyében, és örömére szolgál, hogy a megye új vezetésével újra megerősödhet a két megye közötti kapcsolat és mindkét fél számára eredményekkel kecsegetető közös megvalósításokat hoz majd a következő időszak.

Amint azt Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnök az egyeztetésen elhangzottakkal kapcsolatban elmondta: „A legfontosabb, hogy az aláírásra kerülő dokumentum ne csak egy formalitás legyen. Pontosan ezért már konkrét, mindkét fél által prioritásnak tekintett, kétoldalú támogatást igénylő projektjavaslatokat tartalmazó listát is csatolunk a szerződéshez."

Első lépésként infrastrukturális fejlesztéseket célzó projektek (a halmi illetve a nagytarnai határátkelők korszerűsítése stb.), kulturális együttműködést célzó projektek (települések közötti baráti kapcsolatok erősítése), a régió turisztikai potenciálját növelni hivatott projektek (turisztikai térképek, közös kiadványok, a nemzetközi borturizmus, borutak feltérképezése, megjelölése és promotálása stb.), a környezetvédelem és katasztrófavédelem témakörén belül elkészíthető projektek (a két megye katasztrófavédelmi szervei jó kapcsolatot ápolnak egymással, ez tovább erősíthető) szerepelnek majd ebben a listában.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: