2012-08-30 10:45:03• hírek • MTI

Ceausescu betonkolosszusát látogatja a legtöbb turista

A látogatóknak a legolcsóbb belépőért 25 lejt, a legdrágábbért 45 lejt kell fizetniük.

A román parlament jelenlegi épülete, a Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor által megálmodott rekordméretű épület a legkeresettebb bukaresti idegenfogalmi célpont, amely évente több tízezer embert vonz.

Bukarest központjában az 1980-as években épült meg jelentős anyagi és emberi áldozattal a kommunista kormányzati negyed, amelynek központi épületét a "fáraói" méretű, Nép Házának keresztelt és a köznyelvben ma is így nevezett hatalmas beton, acél és márvány építmény képezi.
Ez az épület jelenleg Bukarest leglátogatottabb célpontja. Tavaly 141 ezer turista kereste fel, akiknek 80 százaléka külföldről érkezett. Ez a látogatószám az épület működtetőinek körülbelül félmillió euró hasznot hozott a belépők értékesítéséből - írta szerdán a Romania libera című román napilap.

A külföldiek aránya azért figyelemreméltó, mert Romániában a turistáknak csak mintegy egyötödét teszik ki a külföldiek. A Ceausescu szüleményének tartott épület esetében azonban éppen fordított az arány. Kolosszus a legnagyobb, a legdrágább és a legsúlyosabb épület kategóriájában is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Mérete alapján például a világ második legnagyobb épületének számít a Pentagon után.
Ezen túl azonban alaposan megoszlanak a vélemények esztétikai értékéről, hiszen számos művészettörténész giccsesnek, ízléstelen betonkolosszusnak tartja.

A romániai kommunizmus megszorítások és szegénység által jellemzett utolsó évtizedében a diktátor házaspár nem takarékoskodott saját dédelgetett tervével. A mintegy hétszáz műépítész által megtervezett 270 méter hosszú, 245 méter széles, 66 ezer négyzetméter hasznos területű épület a föld felett 86 méterre magasodik ki, és 92 méterre nyúlik le a felszín alatt. Építéséhez 1 millió köbméter márványt, 5500 tonna cementet, 7 ezer tonna acélt, 20 ezer tonna homokot, 200 ezer köbméter üveget, 220 ezer négyzetméter szőnyeget és 2800 díszes csillárt használtak.

Az épületben ezer helyiség van, amelyekben egyebek között négy vendéglő, három könyvtár, két földalatti parkoló és egy koncertterem működik. Jelenleg az épület a román parlamentnek, az alkotmánybíróságnak és egy kortársművészeti múzeumnak is otthont ad.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: