2010-03-24 21:26:16• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Megvonták Voicu mentelmi jogát

A román szenátus megvonta Catalin Voicu szociáldemokrata párti szenátor mentelmi jogát, és ezzel lehetővé tette a törvényhozó letartóztatását.

A román korrupcióellenes ügyészség azzal a kéréssel fordult a román parlament felsőházához, hogy járuljon hozzá a mentelmi jog megvonásához, mert Voicut előzetes letartóztatásba akarják helyezni. A szenátorok közül hetvenen támogatták az ügyészség kérését, negyvenen ellene szavaztak, s két érvénytelen voksot is összeszámoltak. Voicu nem vett részt a szenátus ülésén, mert rosszul lett, és jelenleg egy bukaresti kórházban ápolják.

Először a szerdára virradó éjszaka lett rosszul, majd saját felelősségére elhagyta a kórházat, mert részt akart venni a mentelmi jogáról rendezett szenátusi vitán. A Voicu kollégáit idéző román sajtó szerint a szenátor másodszor is rosszul lett, mégpedig a parlament udvarán, és ismét kórházba kellett vinni.

Az orvosok nem közöltek részleteket állapotáról, csak annyi derült ki, hogy szívproblémákkal küszködik. A szenátor az elmúlt napokban meghurcoltatást emlegetett. Ügyét súlyosbítja, hogy egyelőre tisztázatlan körülmények között a román sajtó birtokába kerültek olyan lehallgatási jegyzőkönyvek, amelyekben állítólag rögzítették Voicu és a megvesztegetési botrányba keveredett személyek beszélgetését.

Az ügyészek azt állítják, hogy Voicu rendőrségi vizsgálatokat és bírósági döntéseket befolyásolt politikai pozícióját kihasználva, és ezt a szolgáltatását több üzletembernek is felkínálta. Az ügyészek szerint két üzletembertől kenőpénzt is elfogadott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: