2016-02-29 16:23:23• hírek • Szatmár.ro

Caritas: projektek és rendezvények a 2016-os évben

Munkában és különböző feladatokban bővelkedik az év a Szatmári Egyházmegyei Caritas munkatársai számára.

Nemrégiben mutattuk be a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által tavaly, a 2015-ös évben megszervezett eseményeket. Most a 2016-os terveket vesszük sorra: nagy örömünkre a Caritas számos népszerű rendezvénye is visszatér idén.

Jótékonysági Maraton

A rászorulók támogatására létrejött Jótékonysági Maraton idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre, ezért az idei esemény különlegesebbnek ígérkezik.

Egymillió csillag

Románia legnagyobb szolidaritási akciójára 2016-ban is sor kerül. A Szatmári Caritas az eseményt négy helyszínen szervezi meg: Szatmárnémeti, Nagykároly, Máramarossziget, Nagybánya.

Élelmiszercsomagok kiosztása

Január végén a nagykárolyi Alconor cég jóvoltából 230 nagykárolyi és Nagykároly közeli család, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet kedvezményezettjei kaptak fontos alapélelmiszereket tartalmazó csomagokat.

Mosollyal megpakolt iskolatáska

2016-ban a „Mosollyal megpakolt iskolatáska" harmadik alkalommal kerül megrendezésre. Szeptemberben Szatmár megye több településén kapnak majd iskolatáskát a rászoruló kisiskolások.

Mikulás Bazár

November hónap végén és december elején tizenkettedik alkalommal nyitja meg kapuit a Mikulás Bazár. A bazár célja adománygyűjtés a rászorulók támogatása céljából a szervezet kedvezményezettjei által készített dísztárgyak értékesítése által.

Ajándékcsomagok kiosztása

A téli ünnepek előtt élelmiszercsomagok kiosztására kerül sor a rászoruló, sokgyermekes, nehéz körülmények között élő szatmári családok körében.

Éjszakai járőrözés

Január 22-ről 23-ra és 23-ról 24-re virradó éjszaka a Caritas Szervezet csapata Szatmárnémeti utcáit járta egy mentőautóval a hajléktalan, illetve improvizált menedékhelyeken tartózkodó személyek megsegítése céljából. Két éjszaka leforgása alatt 80 személyen segítettek, forró teát, vastag ruhát, takarókat, margarinos kenyeret és gyertyát kiosztva köztük. Azon személyeket, akik beleegyeztek, menedékhelyre vitték. Az akció a Szatmárnémeti Helyi Rendőrséggel, a Szatmárnémeti Városi Rendőrséggel, a Szatmár Megyei Csendőrfelügyelőséggel, a 112-es Segélyhívó Szolgálattal, a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályával és a SPAS Hajléktalan Szállóval közreműködésben zajlott.

Forró tea akció

Az akció január leghidegebb napjain került megszervezésre és szükség esetén márciusban megismétlődik. Januárban összesen 1200 adag teát és margarinos kenyeret osztott ki a Caritas csapata (naponta 200 adag) Szatmárnémeti szegényebb környékein: Neajlov, Ostrovului, Ion Ghica és Toamnei utca.

Vízosztási akció kánikula idején

Mint minden évben, 2016 nyári hónapjaiban is vízosztásra kerül sor Szatmárnémetiben. Az akció célja támaszt nyújtani a legmelegebb napokban, órákban útra kelő lakosok számára. A Caritas önkéntesekből, szociális asszisztensből és medikális asszisztensből alkotott csapata a tikkasztó hőség idején a város központjában kínál majd egy pohár hideg vizet a járókelőknek, vérnyomást mér és szükség esetén elsősegélyt nyújt.

Projektek 2016-ban

I. Projekt: Önkéntes hálózat a szociális szolgáltatások terén Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben

Főpályázó: Caritas Catolica Nagyvárad

Lezajlási idő: 18 hónap (01.02.2016- 31.07.2017)

Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szerepe: partner

Leírás: a két Caritas szervezet közreműködésén alapszik és célja egy regionális önkéntes hálózat kiépítése a szociális szolgáltatások terén Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben.

II. Projekt: ,,conectING=Sose egyedül"

Lezajlási idő: 01.12.2015-31.09.2016

Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szerepe: főpályázó

Leírás: az idős személyek szociális elszigetelődésének megelőzése a számítógépkezelési kompetenciák fejlesztése által. Célcsoport: körülbelül 100 idős személy.

III. Projekt Erasmus+ „Mindenkinek Becsengettek! - koragyermekkori intervenció és iskolai együttnevelés integrált gyakorlati protokollja a fogyatékkal élőkért"

Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szerepe: partner

Projektvezető: Nyíregyházi Down Egyesület

Partner: Centrum Liberta, Szlovákia

Leírás: a résztvevő szervezetek számára lehetőség nyílik a pályázat tevékenységei révén elősegíteni a koragyermekkori fejlesztés, intervenció (KGYI) alkalmazását, valamint speciális nevelési igényű (SNI) gyermekek óvodai és iskolai integrációját. A projekt célja a „Mindenkinek Becsengettek!" (MBCS) program földrajzi kiterjesztése Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, továbbá a jelenlegi „Mindenkinek Becsengettek" protokoll a koragyermekkori integráció módszertanával történő kiterjesztése, létrehozva egy komplex koragyermekkori, óvodai és kisiskolás-kori fejlesztési-oktatási módszertant. A hosszú távú cél a koragyermekkori intervenció rendszerébe került, ott korai fejlesztésben részesített sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai és iskolai integrációja.

Közös foglalkozás a Mindenkinek becsengettek program keretében

 

IV. Házi Betegápoló Szolgálat indítása Szatmárhegyen

A Szatmárhegyi Polgármesteri Hivatal közreműködésével március 1-től Szatmárhegyen is elindul a Házi Betegápolói Szolgálat, mely a Szatmárnémeti „Szt. Hildegárda" Házi Betegápolói Központon keresztül működik majd. A szolgáltatásban 42 szociálisan és egészségügyileg rászoruló személy részesül majd.

V. A házi betegápoló rendszer fejlesztése

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2016-ban nagy hangsúlyt szeretne fektetni a házi betegápolói rendszer fejlesztésére. A tervek között szerepel a tevékenységek kibővítése és a Máramaros megyei támogatások növelése, hiszen jelen pillanatban, Szatmár megyével ellentétben, ahol évről évre nő a betegápolói szolgáltatások támogatása, Máramaros megyében erre a szolgáltatásra nincs támogatás. Ugyanakkor szükséges egy központosított informatikai adatbázis létrehozása az információk könnyebb kezelése céljából.

VI. Active Team Active Community

A program keretén belül a középiskolásokat a szatmári közösség számára előnyös, hasznos projektek kigondolására és kivitelezésére bátorítják, ez által személyes képességeiket is fejlesztve. A 2015 decemberében indult támogatási verseny díjkiosztására idén áprilisban kerül sor. Három nyertes projekt lesz, az első lebonyolítására áprilisban, a másodikéra májusban és a harmadikéra pedig júniusban kerül sor. A támogatási verseny a fiatalok közösségi életben való részvételét ösztönzi az által, hogy idejüket hasznos és egészséges módon töltik, különböző önkéntes akciókban való részvételükkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: