2013-05-26 13:12:00• hírek • MTI

Cannes - Ma osztják ki a fesztivál díjait

Végéhez ért a 66. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál: ma este osztják ki a versenyprogram díjait, köztük a legjobb filmnek járó Arany Pálmát.

Az elismerések sorsáról a Steven Spielberg amerikai rendező vezette nemzetközi zsűri dönt. Az idei cannes-i filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában húsz alkotás szerepelt, a szervezők vélemények szerint erős mezőnyt válogattak össze. A május 15-én kezdődött fesztivál vasárnap esti díjkiosztója előtt a sajtó már megkezdte az idei seregszemle értékelését: a végig magas színvonalú, de helyenként meglepő témájú és stílusú felhozatal a francia tengerparton óránként változó, kiszámíthatatlan időjáráshoz volt hasonló.

A francia és a külföldi kritikusok is egyöntetűen a tunéziai származású francia Abdellatif Kechiche La vie d'Adele (Adele élete) című filmjének adnák az Arany Pálmát. A háromórás francia alkotás, amely szombat este elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, két nő közötti szenvedélyes szerelmi viszony története. "Ez a jövő filmje, felszabadító. Itt lehet érezni a jövő filmművészetét" - mondta az alkotásról Claude Lelouch filmrendező az Europe1 francia rádióban.

A filmes szaklapok ranglistáinak élén szerepel még a Coen testvéreknek az amerikai folkzene hajnaláról szóló Inside Llewyn Davis című zenés filmje, az Oscar-díjas iráni rendező, Aszgar Farhadi első külföldön forgatott filmje, a Párizsban játszódó Le Passé (A múlt) című családi dráma, valamint Csang Ko-csia kínai rendező Touch of Sin (A bűn érintése) című műve is.

A játékfilmek terén a legjobb film, a legjobb színész és színésznő mellett díjazzák a legjobb rendezőt, a legjobb forgatókönyvet, a zsűri rendszerint nagydíjat és különdíjat is kioszt. Arany Pálma-díjat kap a legjobb rövidfilm is, a zsűri a kisjátékfilmek mezőnyében is különdíjjal jutalmazhat egy alkotást.

Tavaly Michael Haneke Szerelem című filmjének ítélte az Arany Pálmát a Nanni Moretti vezette zsűri. A legjobb rendezés díját a mexikói Carlos Reygadas vehette át a Post Tenebras Lux című misztikus és radikális alkotásért. A legjobb férfi alakítás díját a dán Mads Mikkelsen érdemelte ki Thomas Vinterberg filmje, A vadászat főszereplőjeként. A legjobb női alakításnak járó elismerést Cosmina Stratan és Cristina Flutur, Cristian Mungiu román rendező - idén a zsűri tagja - Dombokon túl című filmjének két főszereplője kapta megosztva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: