2012-08-28 14:59:59• hírek • MTI

Cameron Diaz amerikai filmszínésznő negyvenéves

2012. augusztus 30-án tölti be 40. életévét Cameron Diaz négyszeres Golden Globe-jelölt amerikai filmszínésznő. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

A kaliforniai San Diegóban született. Modellkarrierje egy tinédzser partin indult, ahol megpillantotta Jeff Dunas, a híres amerikai portréfotós, és felajánlotta az akkor 16 éves Diaznak, hogy segít neki modellként elhelyezkedni. Alig telt el néhány nap, és Diaz már alá is írta szerződését az Elit modellügynökséggel.

A következő öt évet folyamatos munkával töltötte Japánban, Ausztriában, Mexikóban, Marokkóban és Párizsban. "Tele van energiával, arca mágnesként vonzza a tekintetet, van benne valami szikra, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni" - nyilatkozták róla a fotósok, miközben világmárkák adták kézről kézre. Huszonegy éves korában fedezte őt fel magának a filmipar, amikor A maszk című filmhez kerestek Jim Carrey mellé partnert. A szerepet bevallottan a külseje miatt kapta meg, hiszen a felkapott modell csak annyit tudott a színészetről, amit gimnáziumban a drámaórákon megtanult.

A hirtelen jött hírnév arra késztette Cameron Diazt, hogy színészként is képezze magát. Több független filmben vállalt kisebb szerepet, de hírnevét elsősorban romantikus filmekkel alapozta meg. Sikersorozata 1996-ban indult a Féktelen Minnesota című filmmel Keanu Reeves oldalán, az 1997-es, Julia Roberts-szel közösen forgatott Álljon meg a nászmenet! már 127 millió dollár bevételt hozott. Egy évvel később a Keresd a nőt! következett, amely az első Golden Globe jelölést eredményezte számára, a People magazin pedig beválasztotta a világ 50 legszebb színésznője közé. 1998-ban Johnny Depp és Benicio Del Toro oldalán játszott a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmdrámában, majd egy érdekes kitérő következett A John Malkovich menet című bizarr komédiával, amelyért megkapta második Golden Globe jelölését.

2000-ben csatlakozott Lucy Liuhoz és Drew Berrymore-hoz Charley harmadik angyalaként. Végre kiélhette kalandvágyát, rendkívül élvezte a száguldó autók, látványos akciójelenetek forgatását, sőt - hogy formában legyen - rákapott a szörfözésre és a hódeszkázásra. 2001 a Shrek bemutatkozásának éve volt, a filmben Diaz a zöld ogre szerelmének, Fionának kölcsönözte hangját. A folytatásokban sem hagyta el a Shrek-birodalmat, azt állította, hogy minden szerepe közül itteni figurája állt hozzá a legközelebb, de nem a szépséges Fiona hercegnő alakjában, hanem akkor, amikor a lány ogrévé változott. 2001-ben Pénelope Cruz, Tom Cruise és Kurt Russel mellett bűvölt és csábított a Vanília égbolt pszichothrillerben, jutalma a harmadik Golden Globe jelölés lett a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Cameron Diaz - Charley angyalaként

2002-ben került a mozikba a Martin Scorsese rendezte New York bandái, amely a világváros hőskorába vezet vissza. Cameron Diaz Leonardo di Caprio és Daniel Day-Lewis partnereként egy zsebtolvaj szélhámosnőt alakít ebben, és hogy minél hitelesebb legyen az általa megformált karakter, leckéket vett egy legendás olasz zsebtolvajtól. Bár a filmet a kritika grandiózus bukásnak minősítette, Diaz számára meghozta a negyedik Golden Globe-jelölést. 2003-ban visszatért a Charlie angyalaihoz, a Teljes gázzal című folytatás a tíz legjobban fizetett amerikai színésznő élbolyába röpítette egyenesen Julia Roberts mellé, s nem mellesleg megkapta a 2004-es MTV Movie Awardsot filmbeli táncalakításáért.

Cameron Diaz magánélete kedvelt témája a bulvárlapoknak, "jóvoltukból" párkapcsolatai mindig is rivaldafényben voltak, miközben öntudatosan hirdeti, hogy nincs szándékában férjhez menni. Közelgő születésnapja alkalmából adott egyik interjújában így nyilatkozott: "Szeretem, ahogy telnek az évek. Egyre boldogabb leszek, mert bölcsebb vagyok, önmagamat is jobban megismerem és jobban elfogadom a környezetemben élő embereket is. Ráadásul most sokkal jobban nézek ki, mint 20 éves koromban."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: