2009-11-18 12:03:18• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Cáfolják, hogy Orbánnal kampányolnának

A román Demokrata Liberális Párt (PD-L) nem terjeszt semmiféle olyan plakátot vagy szórólapot, amelynek révén, Orbán Viktor népszerűségét felhasználva akarná a székelyföldi magyarok szavazatait elnyerni Traian Basescu jelenlegi államfő számára az elnökválasztásokon - erősítette meg kedden az MTI-nek Dan Manolachescu, a PD-L sepsiszentgyörgyi elnöke.

Manolachescu, aki egyben Basescu Kovászna megyei kampányfőnöke, azokra a romániai magyar sajtóban megjelent információkra reagált, amelyek szerint a párt Basescut és Orbánt ábrázoló, a PD-L jelképét fel nem tüntető kampányanyaggal készül elárasztani Székelyföldet. 

A múlt hét végén például a kolozsvári Szabadság tudni vélte, hogy a szórólapon szereplő fotó az idei tusványosi tábor alkalmával készült a két politikusról, rajta az Orbán Viktortól származó kijelentés: "A második fordulóban én Basescura szavaznék". A lap jobb alsó sarkában pedig egy kérdés szerepel: "De miért várjunk a második fordulóig?" A lap megjegyzi azt is: a választási törvény kötelezően előírja, hogy a kampányban bármiféle képanyagon fel kell tüntetni a készítő nevét, a párt megnevezését.

Júliusban Orbán és Basescu közösen tartott előadást a nyári tábor és szabadegyetem zárónapján. A közönség köréből érkezett kérdésre, miszerint a Fidesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét, vagy Traian Basescut támogatná-e a romániai elnökválasztáson, Orbán úgy nyilatkozott: a román választási rendszer kétfordulós, így először az RMDSZ-jelöltre (Kelemen Hunorra) szavazna, hiszen az a cél, hogy az erdélyi magyarság minél jobban szerepeljen a választásokon, a második fordulóban viszont Traian Basescura voksolna.


Tőkés, Orbán és Basesu a Tusványosi Nyári Szabadegyetemen
Tőkés, Orbán és Basesu a Tusványosi Nyári Szabadegyetemen


Németh Zsolt fideszes képviselő, a magyar Országgyűlés külügyekkel és a határon túli magyarokkal foglalkozó bizottságának elnöke a Szabadságnak úgy nyilatkozott: nem is meri feltételezni, hogy kampányában Basescu ilyen formában merné kihasználni a Fidesz elnökének erdélyi népszerűségét.

Manolachescu az MTI-nek cáfolta, hogy a PD-L-nek bármi köze lenne az ilyesfajta plakáthoz vagy szórólaphoz. Elmondta: erről csak a sajtóban jelentek meg híresztelések, neki pedig "nagyon rosszul esik", hogy az ő pártjának tulajdonították az anyagot. Elképzelhető, hogy valaki magánalapon állított elő ilyen plakátot és szórólapot - mondta a demokrata kampányfőnök, hozzátéve, hogy ő maga nem is látta ezeket. A botrány azonban így is kitört - jegyezte meg, emlékeztetve, hogy az erdélyi sajtóban még kommentárt is fűztek hozzá, amely szerint a Basescut támogató PD-L Orbán székelyföldi "imázsát" akarja felhasználni. 

Manolachescu elismerte ugyanakkor, hogy pártja Kovászna megyében valóban igyekszik meggyőzni a magyarokat, ennek érdekében készíttetett is magyar nyelvű plakátokat, amelyeken azonban szerepel a PD-L rövidítés, és amelyen annyi olvasható: "Basescu. Egy mindenkiért". 

A helyi politikus leszögezte: a PD-L nem akar szavazatokat elvonni az első fordulóban Kelemen Hunortól, ha a magyarok úgy gondolják, voksoljanak csak az RMDSZ jelöltjére. Arról akarja inkább meggyőzni a magyarokat, hogy a második fordulóban Basescut támogassák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: