2011-10-18 15:37:29• hírek • MTI

Cáfolják a félretájékoztatást népszámlálás-ügyben

A kolozsváriak cáfolnak a félretájékoztatás ügyében
A kolozsváriak cáfolnak a félretájékoztatás ügyében

A román statisztikai intézet Kolozs megyei vezetője a Krónikának cáfolta, hogy a hivatal munkatársai félretájékoztatták volna a napokban kezdődő népszámlálással kapcsolatosan a biztosokat az etnokulturális adatfelvétel kapcsán, ugyanakkor a cenzus lebonyolításában akadályt jelenthet, hogy több tucat pedagógus mondja vissza a számlálóbiztosi megbízatást.

Az utóbbi napokban a romániai magyar szervezetek arról értesültek: néhány erdélyi nagyvárosban - így Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Kolozsváron a statisztikai hivatal által tartott képzéseken a számlálóbiztosokat úgy tájékoztatták az akkreditált kiképzők, hogy a nemzetiségről, anyanyelvről és vallásról csak az adatfelvételkor jelen lévő személyek nyilatkozhatnak. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke felkérte Emil Boc kormányfőt, hogy minél hamarabb történjen meg a hibák és téves információk korrigálása.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor levélben fordult Traian Igas belügyminiszterhez és Vergil Voineaguhoz, az Országos Statisztikai Intézet elnökéhez, felhívva a figyelmet, hogy ez az utasítás egyértelműen ellentmond azoknak a módszertani elveknek, amelyeket a népszámlálási bizottság és a kormány elfogadott.
A kolozsvári Szabadság a www.nepszamlalas.ro portált idézi, miszerint az eset súlya alapján "a rendszerváltást követő időszak legnagyobb, a nemzetiségi statisztikákat érintő hamisítási kísérletéről beszélhetünk".

A lap hangsúlyozza: ellentétben a módszertani felkészítőn elhangzottakkal, ha valaki nincs személyesen jelen a kérdezésnél, a róla nyilatkozó családtag vagy egy háztartásban élő személy bediktálhatja a távollévő nemzetiségét, anyanyelvét és vallási hovatartozását is. Ez abban az esetben is így történik, ha a nem jelenlévő személy más településen vagy akár külföldön tartózkodik. Így például a Magyarországon tartózkodó vagy dolgozó román állampolgárok adatait is közölhetik az otthoniak - olvasható a Szabadságban.

A Krónika utal is az 1502/2-es számú kormányhatározat 2. cikkelyére, valamint a Népszámlálási személyzet tankönyve vonatkozó passzusára, miszerint az október 20-31. között tartandó adatgyűjtés során az ideiglenesen hiányzó személyek esetében a háztartás jelen levő tagjai által bejelentett etnikai hovatartozást kell beírni.

Codrea Pop, a kolozsvári regionális statisztikai igazgatóság vezetője azonban cáfolta a Krónikának, hogy beosztottai úgy tájékoztatták volna a számlálóbiztosokat, miszerint a lakosok nem nyilatkozhatnak közvetlen hozzátartozójuk etnokulturális jellemzőiről. "Ilyen nem történt, aki hasonlót állít, az félreértette az elhangzottakat. Higgye el, nálunk nem fordulhatott elő ilyen félretájékoztatás, ez már a negyedik népszámlálás, amit levezényelek Kolozsváron. A családtagok nemcsak az adatgyűjtés idején hiányzó, hanem a 12 hónapnál kevesebb ideje külföldön tartózkodó hozzátartozójuk nemzetiségéről is nyilatkozhatnak" - szögezte le Codrea Pop.

A népszámlálás lebonyolításában egyébként akadályt jelenthet, hogy több tucat pedagógus mondja vissza a számlálóbiztosi megbízatást. György Ervin Kovászna megyei prefektus szerint a tanárok azért visszakoznak, mert bár a népszámlálásra vonatkozó 2009/1502-es kormányhatározat 10-es cikkelye kimondja, hogy a biztosok mentesülnek a munkahelyi szolgálatvégzés alól, és megkapják a teljes bérüket, a tanügyi minisztérium bejelentette, hogy a tanerőknek a népszámlálás alatt is meg kell tartaniuk óráikat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: