2009-04-27 17:24:03• hírek • MTI

Băsescu nyerné az elnökválasztást

Traian Băsescu román államfő nyerné meg a romániai államelnök-választást, ha most kerülne sor a megmérettetésre - derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból.

A CCSB közvélemény-kutató intézet által április 18. és 22. között készített felmérés szerint az államelnök-választás első fordulójában a potenciális jelöltek közül Basescu végezne az élen 41 százalékkal, őt követi Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke 21 százalékkal, a harmadik pedig Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke 18 százalékkal.

A felmérés készítői azt is megkérdezték, hogy a válaszolók kire adnák voksukat, amennyiben a második fordulóban Băsescu és Geoană, vagy Băsescu és Antonescu mérné össze erejét. A felmérés szerint mindkét csatát a jelenlegi államfő nyerné meg, akire mindkét esetben a válaszadók 55 százaléka voksolna.

A felmérés kitér a júniusi európai parlamenti választásokra is, amelyen a jelenlegi két koalíciós partner, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a PSD továbbra is szoros eredményre számíthat.

A felmérés szerint a demokraták a voksok 31 százalékát sepernék be, de a szociáldemokraták is 30 százalékos eredményre számíthatnak. Harmadik helyen állnak a liberálisok 16 százalékkal, akik mellett még a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) és a román államfő független jelöltként induló lánya, Elena Băsescu is bejutna az európai törvényhozásba 8-8 százalékkal. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a felmérés szerint éppen csak elérné az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Traian Basescu - ő a befuró

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: