2016-11-04 14:08:27• hírek • agerpres.ro

Băsescu letette a moldovai állampolgári esküt

Traian Băsescu volt államfő és felesége, Maria letette az esküt a Moldovai Köztársaság bukaresti nagykövetségén és ezzel megkapták a moldovai állampolgárságot. Az állampolgári esküt Mihai Gribincea nagykövet előtt tették le.

Traian Băsescu köszönetet mondott a moldovai államfőnek azért, mert egy rendelettel lehetővé tette, hogy a szomszédos állam állampolgára legyen. 'Ezt az országot úgy szeretem, mint saját hazámat. Egy ország, amelyhez kulturámmal, neveltetésemmel, anyanyelvemmel és szolidaritásommal tartozom. A szolidaritás sarkallt arra, hogy a moldovai állampolgárok érdeke szerint járjak el megannyi alkalommal az elmúlt tíz esztendőben, amíg Románia elnöke voltam. (...) Büszke vagyok arra, hogy sikerült valóra váltanom azt az álmomat, hogy állampolgárságom érvényes legyen a nyugati határtól a Dnyeszterig, és még egy kicsit túl is a Dnyeszteren' - mondta a volt államfő az eskütétel után.

Emlékeztetett, hogy 2004-ben Románia megkönnyítette a moldovai állampolgárok számára a román állampolgárság elnyerését, és jelentősen megemelte a moldovai diákoknak juttatott ösztöndíjak számát.

Jelenleg több mint 500.000 román-moldovai kettős állampolgárt tartanak nyilván.

A volt államfő szerint mentalitásváltásra van szükség ahhoz, hogy továbbra is támogatást biztosítsanak a Moldovai Köztársaságnak.

'Nem csak gázvezetékeket és autópályákat kell építeni, hanem legalább ennyire fontos egymás megismerése is, hiszen a moldovaiak 50 évet éltek az erős románellenes propagandát folytató szovjet rendszer alatt. Azt gondolom, hogy Romániában, a nagyon kevesen vannak az olyanok, akik rosszat akarnának a Prut bal partján élő testvéreiknek' - tette hozz Băsescu.

Azt mondta: Moldovának 'csak nyugat fele' vezethet az útja és ebben az erőfeszítésben Romániának támogatnia kell szomszédját.

Az államfő hozzátette: ha addig megkapja személyazonossági iratait, akkor elmegy szavazni az államelnöki választás második fordulójában.

A moldovai nagykövet gratulált Traian Băsescunak és értékelte a volt államfő erőfeszítését, amit két mandátuma alatt a két ország közeledéséért tett.

A nagykövetség előtt többen vártak a volt államfőre, hogy jókívánságaikat fejezzék ki annak okán, hogy Traian Băsescu pénteken ünnepli születésnapját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: