2008-08-06 13:41:30• hírek • Czinzel László

Búzaár: 50-55 bani

Még mindig nem alakult ki a végleges búzaár, de azért részleteket már tudni lehet.

Az aratás a végéhez közeledik, és annak ellenére, hogy igen jó a megyében a kenyérgabona minősége, mennyiségileg alulmarad a termés a tavalyinál.

 

Ami az árat illeti, a többség még mindig kivár az értékesítéssel, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy ősszel-télen jóval drágábban el lehet adni a búzát, mint közvetlenül az aratást követően. Bár nagyobb tételben még nem nagyon vásárolnak fel kenyérgabonát a feldolgozók, és konkrét ajánlattal nem álltak elő nyilvánosan, biztos forrásokból sikerült néhány részletet megtudnunk az árpolitikáról.

E szerint a 24 százaléknál nagyobb gluténtartalmú búzáért 56 banit, a 22-24 százalék közötti gluténtartalmúért 53 banit fizetnek majd, a 22 százaléknál kisebb gluténtartalmút pedig csakis takarmányként lehet eladni, 30-40 baniért. Szatmár megyében az elmúlt időszak esőzései előtt learatatlanul maradt búza egy része kicsírázott, és a gazdálkodók egy része kártérítési igénnyel állt elő, több, mint 1000 hektár esetében.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési igazgatóság illetékes szakemberei szerint ilyen esetben nem az állam, hanem a biztosítótársaság kell kártalanítson, de a vállalatok megpróbálnak kibújni a fizetés alól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: