2009-10-18 20:38:42• hírek • Szatmar.ro

Button és a BrawnGP már világbajnok

A „két brit" már egy futammal a vége előtt megnyerte a világbajnokságot.

A 2009-es Forma1-es idény utolsó előtti, Brazil Nagydíján minden lényeges kérdés eldőlhetett és a semleges szurkolók (talán) bánatára el is dőlt: bár a kaotikusan induló futamot Marc Webber nyerte meg, 14. helyről induló Jenson Button pedig az ötödik helyen végzett. Mivel riválisa és csapattársa, Rubens Barrichello csak egy pontot szerzett, így az angol megnyerte a világbajnoki címet. Vele együtt pedig az újonc BrawnGP istálló is elhódította az aranyérmet.

A futam igen kaotikusan indult, hisz a rajtnál kilövő Kimi Raikkönennek ki kellett mennie a boxba, akárcsak a Giancarlo Fiseichellával ütköző Heikki Kovaleinnennek. Utóbbi türelmetlenül sietett volna vissza a pályára, kirántotta a benzincsövet, az üzemanyag pedig a mögötte érkező honfitársára spriccelt, majd belobbant. Szerencsére egyiküknek sem esett baja.

Közben a pályán is történt egy és más, Sutil Trullival ütközött, Alonso pedig nem tudta őket kikerülni. Bejött a biztonsági autó és miután lenyugodtak a kedélyek, folytathatták egymás üldözését a fiúk, a 14. helyről rajtoló pedig Button gyorsan meg is előzte Grosjeant és Nakadzsimát, az élen pedig a Barrichello, Webber, Kubica hármas autózott.



Button és a Brawn világbajnok


Az első boxkiállások után Webber vette át a vezetést, Button pedig lassan feljött a 7. helyre. A folytatásban már kevesebb izgalom borzolta a kedélyeket, leszámítva Nakadzima pálya-elhagyását.

Button taktikusan autózott a középmezőnyben és az sem zavarta, hogy Vettel közben megelőzte. Világbajnoki címe akkor vált végképp biztossá, amikor néhány körrel a vége előtt Barrichellónak defekt miatt ki kellett néznie a boxba.

A futamot végül Marc Webber nyerte Robert Kubica és Lewis Hamilton előtt, az igazi győztes azonban Jenson Button és a BrawnGP voltak, mindketten első világbajnoki címüket ünnepelhették, egy futammal a szezon vége előtt.

Button honfitársát, Lewis Hamiltont váltotta a világbajnoki trónon, erre pedig, mármint, hogy egymást követő két évben két angol nyerje meg a Forma1-et, utoljára 1979-ben volt példa, amikor Graham Hillt Jackie Stewart követett a trónon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: