2008-11-11 11:39:52• hírek • Environmental Health Perspectives/ Vegyireakció

Butíthat a magzati vegyianyag- szennyezettség

Amerikai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a poliklórozott bifenileknek (PCB; évtizedekkel ezelőtt betiltott, villamosipari eszközökben használt segédanyag) jobban kitett magzatok idegrendszerének kialakulása zavart szenvedhet, így sérülhet az érintett gyermekek szellemi képességeinek kibontakozása. A kutatók a vegyület fő forrásának a szennyezett területekről származó halak fogyasztását tekintik.

Bár a vegyületcsoport felhasználását az USA-ban 1977-ben megszüntették, az anyag lassú lebomlása miatt a mai napig megtalálható szennyezőként a környezeti elemekben az élő szervezetekben, így a lakosságban is. Az anyag a zsírszövetben raktározódik el és így a méhen keresztül a magzatok szervezetébe is bekerülhet az évtizedekkel korábbi szennyeződés eredménye.


Az adatokat egy 12 éves vizsgálat keretében kapták, melynek során a Michigan-tó környékén élő anyák zsírszövetének szennyezettsége és a megszületett gyermekek egészségi állapota közötti kapcsolatokat elemezték. A magzatburokból és a köldökzsinórból 1991 és 1994-ben vettek mintákat, melyeknek PCB, DDE, HCB, mirex és metilhigany tartalmát is elemezték.

A minták PCB-tartalma 0,54 ng/g és 3,21 ng/g, míg a gyermekek IQ-ja 62 és 135 között változott. A vizsgálatba vont 156 kilencéves gyereket magzati PCB terhelésük mértéke szerint öt csoportra osztották, az elvégzett három eltérő típusú intelligenciavizsgálat alapján a magzati szennyezettség 1 ng/g-os emelkedése az IQ értékét 3–4 ponttal csökkentette az egyes vizsgálattípusok során. A leginkább szennyezett és a „legtisztább” csoportok között 7–9 pontos különbséget észleltek.

Állatkísérletek tapasztalatai alapján a vegyületcsoport valószínűleg az agy növekedésében is fontos szerepet játszó tiroid hormon működését befolyásolja.

A kutatók a vegyület fő forrásának a szennyezett területekről származó halak fogyasztását tekintik. A most publikált eredmények megerősítik azokat a korábbi eredményeket, hogy a PCB és a hozzá hasonló nehezen lebomló, perzisztens vegyi szennyezők károsítják a gyermekek idegrendszeri fejlődését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: