2017-01-21 11:02:46• hírek • Hirado.hu

Busztragédia Veronában - 16 magyar diák vesztette életét

Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók a Verona mellett balesetet szenvedett, magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz roncsai közül - közölte szombat reggel az olasz rendőrség parancsnoka, Geralomo Lacquaniti.

Közlése azt jelenti, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet. Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett.

A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.

Sítáborból tartottak hazafelé

A franciaországi sítáborból hazafelé tartó busz, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál szenvedett balesetet, majd kigyulladt. Az áldozatok számáról adott újabb mérleg vélhetően már véglegesnek tekinthető - tette hozzá a tűzoltóság. Közlésük szerint 36 sérült el tudta hagyni a buszt, őket kórházba vitték.

A hivatalos adatok szerint 54 utas - köztük felnőtt kísérők - és két sofőr volt a buszon, de az információk szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból. A balesetben az egyik - francia - sofőr is életét vesztette.

A külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll az illetékes szervekkel és a főkonzulátussal. A köztelevízió több stábja is elindult Veronába.

Szijjártó Péter külügyminiszter fél tízkor sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Megerősítette: az olasz rendőrség tájékoztatása szerint tizenhatan égtek bent a buszban. Miután továbbra sem áll rendelkezésre pontos utaslista, így az áldozatok száma sem biztos, hogy végleges - tette hozzá.

Egy budapesti gimnázium diákjairól van szó

A hivatalos adatok 54 utasról szólnak, de nem tudni pontosan, hányan utaztak valójában a járművön, akár 58-60 utasról is szó lehet - mondta el az M1-en szombaton kora reggel Menczer Tamás, a külügyminisztérium sajtófőnöke. Elmondta: annyi biztos, hogy egy budapesti gimnázium diákjait szállító busz szenvedett balesetet.

Az M1 Híradójának információi szerint a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai utaztak a buszon.

Menczer Tamás kijelentette: a helyzet súlyos.

A külügyminisztérium munkatársai a helyszínen vannak

A sérülteket három veronai kórházban ápolják. A helyszínen van a milánói magyar konzul is, aki a külügyminiszter utasításai szerint jár el - tájékoztatott Menczer Tamás -, és igyekszik minden segítséget megadni.

A külügyminisztérium milánói munkatársai Veronába utaztak, és a miniszter utasításának megfelelően két konzul Budapestről útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja.

„Mélyen együtt érzünk a családokkal" - mondta a sajtófőnök.

A baleset oka egyelőre nem tudható, de a külügynek vannak olyan információi, miszerint az olasz hatóságok nem találtak féknyomokat.

Orbán Viktor: imáimmal a gyászolók mellett vagyok

"Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás" - írta Orbán Viktor miniszterelnök az éjszakai olaszországi buszbaleset kapcsán elküldött nyilatkozatában.

Közölte, utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében. A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok - zárul Orbán Viktor nyilatkozata.

OMSZ: megkezdődtek az előkészületek a túlélők hazaszállítására

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megkezdte az előkészületeket a veronai buszbaleset túlélőinek hazahozatalára, kórházi elhelyezésük megszervezésére - mondta a szervezet kommunikációs és pr-igazgatója szombaton az MTI-nek.

Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát.

Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre. Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: