2009-12-28 14:05:09• hírek • Parajdi Andrea

Bürokratikus pénzváltás

Január közepétől szigorítják a valutaváltó egységek működését az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság új rendelete alapján.

Szatmárnémetiben is rendszeresen hallunk a Fogyasztóvédelmi Hivatal valutaegységekkel szembeni fellépéséről, hiszen folyamatosak a pénzváltók ellen irányuló reklamációk. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság éppen emiatt eszközöl szigorúbb rendszabályokat a valutaváltó egységek működését illetően.

A Hivatalos Közlönyben már megjelent az a 2/2009-es számú rendelet, amelynek paragrafusait január közepétől kell majd betartaniuk mindazon gazdasági szereplőknek, akik pénzátváltással foglalkoznak. A rendelet előírja, hogy az aktuális árfolyamokat minden valutaváltó-egységben és annak bejáratánál jó látható helyen kell kifüggeszteni. A rendelet részletessége arra is kitér, hogy az árfolyamokat tartalmazó táblának egyetlen színe lehet csak, amelyre attól egy teljesen eltérő színnel kell kiírni az információkat, sőt külön megszabja az alkalmazható betűméreteket is. Az árfolyamot ismertető pannón minden egyéb információ közlése törvénybe ütközik.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság új rendeletében azt is kiemelik, hogy a valutaváltók működtetői komoly szankciókra számíthatnak, amennyiben a beváltóban, illetve annak bejáratánál lévő árfolyamokról tájékoztató táblák nem ugyanazt az információt tartalmazzák. Azok a pénzváltók, amelyek kezelési költséget is felszámolnak, ezt az összeget bele kell foglalják a feltüntetett árfolyamba, így elkerülhető, hogy a valutaátváltás után a vártnál többe kerüljön az elvégzett tranzakció.

A hamarosan érvénybe lépő rendelet bürokratikus vonalon is új szabályozások alkalmazását kötelezi, miszerint az ügylet lebonyolítása előtt írásban tájékoztatni kell az ügyfelet arról az összegről, amelyet kézhez fog kapni. Miután a beváltó elfogadja a fizetendő összeget, aláír egy román és angol nyelven is kiállított úgynevezett elfogadó formanyomtatványt, amelyet mindkét félnek szignóznia kell. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság úgy véli, a rendelet életbelépése után nagymértékben csökkennek majd a reklamációk, hiszen azok, akik aláírják a formanyomtatványt a későbbiekben nem tehetnek panaszt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: