2011-12-09 12:37:00• hírek • Kocsis Zoltán

Burkina Faso-i pszichológus a szatmári utcagyerekekért

Amadou Désiré Thiombiano októbertől tartózkodik Szatmárnémetiben és a „Csillag" Egyesület szociális munkáját segíti. A pszichológus a nyugat-afrikai Burkina Fasóból érkezett és a Frankofónia Nemzetközi Szervezete önkéntes programján keresztül jutott el városunkba, derült Cristina-Maria Bala tájékoztatásából.

A „Csillag" Egyesület elnöke pénteken a Megyei Tanács gyűléstermébe hívta össze a városban tevékenykedő szociális intézmények képviselőit és a sajtótájékoztatóval egybekötött megbeszélésen mutatta be a távolról jövő önkéntest.

Thiombiano tíz évet dolgozott korábban szülőhazája fővárosában, Ouagadougou-ban, ahol az iskolások körein belüli szexuális erőszak elleni küzdelem és a szexuális felvilágosítás terén szerzett komoly tapasztalatokat. Szatmárnémetiben az utcagyerekek integrációja, szexuális felvilágítása lesz a fő tevékenységi köre. Elmondása szerint többek között a színjátszás és a sport segítségével igyekszik majd támogatni az érintetteket.

Bala elárulta, hogy márciusban vették fel először a kapcsolatot Thiombianóval, akit öt jelentkező közül választottak ki. Az afrikai szakember itt tartózkodásának valamennyi költségét a Frankofónia Nemzetközi Szervezete fedezi, a „Csillag" Egyesületnek egyedül az adminisztratív költségeket (tartózkodási engedély, határátlépési engedély stb.) kell fizetnie valamint a munkaeszközöket biztosítania. A Burkina Fasóból érkezett férfi 2012 szeptemberéig segíti majd önkéntesként szatmári kollégái munkáit és felajánlotta szolgálatait és tapasztalatait valamennyi karitatív non-profit intézetnek.

A Frankofónia Nemzetközi Szervezete (Organisation internationale de la Francophonie - OIF) 1998-ban alakult és azokat az országokat tömöríti magába, amelyeknek kapcsolódási pontjaik vannak a francia kultúrával. A szervezetnek 56 állam a tagja, további 14 pedig, köztük Magyarország, megfigyelő és tagjelölt státussal rendelkezik. A szervezet célja a francia kultúra ápolása és népszerűsítése mellett a demokratikus értékek, a béke, az emberi jogok, a nevelés, az oktatás támogatása.

Az önkéntesség ötlete a 2006-os, bukaresti csúcstalálkozón fogant meg. Az idei esztendőben összesen 3260 jelentkező volt negyven országból. Végezetül tizenkilenc állam ötven állampolgárának jelentkezését fogadták el, ők Mauritiustól Laoszon keresztül egészen Vanuatuig teljesítenek önkéntes szolgálatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: