2011-04-22 07:35:36• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Bűnvádi feljelentést tetettek

Bűnvádi feljelentést tesz román személyek ellen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester amiatt a YouTube portálra felhelyezett felvétel miatt, amelyen meggyalázzák a kökösi Gábor Áron emlékművet - jelentette be sajtótájékoztatóján a két székelyföldi önkormányzati vezető.

Emlékeztettek arra, hogy közel egy éve került fel a YouTube videó megosztó portálra az a felvétel, amelyen a kökösi Gábor Áron emlékművet meggyalázzák. A négy román nemzetiségű elkövetőből az egyik a hátsó felét mutogatja az 1848-as hős emlékének, egy másik pedig levizeli az építményt, illetve az ahhoz támasztott koszorúkat.
Tamás Sándor és Antal Árpád csütörtökön sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy bűnvádi feljelentést tesznek a brassói Sava Florin Bogdan és Bobesiu Constatin Gheorghe ellen, akárcsak a videót az internetre feltöltő yrronick1 felhasználónevű, valamint a felvételt készítő, egyelőre ismeretlen személy ellen.

"Körülbelül egy hete jutottam ehhez a linkhez, Facebookon küldte egy ismerősöm. A felvétel egyértelműen gyűlöletkeltő szándékkal készült, ez nem csak a tettekből, hanem a címből (pentru unguri - magyaroknak) is kiderül" - mondta Tamás Sándor. Szerinte az obszcén gesztusok több szempontból is kimerítik a folytatólagosan elkövetett bűncselekmény fogalmát: sírgyalázásról, emlékműgyalázásról, közszeméremsértésről, diszkriminációra való felbujtásról van szó - hangsúlyozta. Közölte, hogy a feljelentést csütörtökön tették a sepsiszentgyörgyi ügyészségen.


A Youtube-on van fenn a videó
A Youtube-on van fenn a videó



Antal Árpád rámutatott: a felvétel véletlenül sem a Csibi Barna által március 15-én Csíkszeredában elkövetett cselekedetére, az Avram Iancut ábrázoló bábu "kivégzésére" való reakció, hiszen a videót tavaly készítették. A polgármester elmondta: "mindenféle szélsőséges megnyilvánulás ellen felemeljük a hangunkat, Csibi Barnát is elítéljük".

A polgármester leszögezte: a román hatóságoknak ugyanúgy el kell ítélniük a román szélsőségeseket, mint a magyar szélsőségeket. "Most párhuzamosan futhatnak a perek, a román igazságszolgáltatás bebizonyíthatja elfogulatlanságát. Ami a nemzeti kapcsolatokat illeti, nekünk Erdélyben az az érdekünk, hogy a régió a béke szigete legyen" - mondta Antal Árpád.
A felvétel most is megtekinthető (http://www.youtube.com/watch?v=2kN09PNhFaA), de most már csak a regisztrált és 18. életévüket betöltött nézők férhetnek hozzá a tartalomhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: