2007-09-25 20:05:56• hírek • Szatmar.ro

Bűnvádi feljelentés Markó Béla ellen

funarGheorghe Funar Románia biztonsága elleni cselekedetekkel vádolja Markó Bélát.

Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt (PRM) szenátusi frakciójának elnöke, hétfőn bűnvádi feljelentést nyújtott be Románia főügyészéhez, amelyben államellenes – Románia biztonsága és az alkotmányos rend elleni – cselekedetekkel vádolja Markó Bélát, az RMDSZ elnökét.

A Nagy-Románia Párti szenátor úgy véli, a szövetségi elnök veszélyt jelent a nemzetbiztonságra és az alkotmányos rendre. Gheorghe Funar azt állítja, a szövetségi elnök szombaton, az RMDSZ önkormányzati konferenciáján kijelentette, a Szövetség európai parlamenti képviselői az egységes román állam ellen, területi egységének felbontásáért, előbb a Székelyföld, majd egész Erdély területi autonómiájáért fognak cselekedni.

A szélsőségesen nacionalista politikus feljelentésében azt fejtegette, az RMDSZ elnöke 1989 óta figyelmen kívül hagyta, vagy egyenesen áthágta az ország törvényeit, és Románia területi egységére tört. Funarhoz csatlakozva Emil Boc, a Demokrata Párt elnöke, szintén hétfőn felhívta a szövetségi elnök figyelmét, hogy hagyjon fel a radikális megnyilvánulásokkal.

Mint ismeretes, a kolozsvári tanácskozáson az RMDSZ elnöke leszögezte, a Szövetség a Székelyföld sajátos autonómiáját és a Székelyföldi fejlesztési régió létrehozását fogja szorgalmazni az Európai Parlamentben. Ugyanakkor kifejtette: az erdélyi magyarság számára döntően fontos, hogy ott legyen az Európai Parlamentben, mert ezáltal azt kell bebizonyítania, hogy Románia nem nemzetállam.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: