2012-08-07 12:19:57• hírek • MTI

Tiltakoznak Dan Sova kinevezése ellen

Dan Sova az eskütétel pillanatában
Dan Sova az eskütétel pillanatában

Tiltakozását fejezte ki Erwin Simsensohn, a bukaresti zsidó hitközség vezetője amiatt, hogy a román kormány tagja lett Dan Sova szociáldemokrata politikus, aki korábban tagadta a romániai holokausztot.

A Mediafax hírügynökség által idézett Simsensohn szerint a romániai zsidók dühösek, hogy egy olyan politikus, aki korábban érzéketlen kijelentést tett egy közösséggel szemben, most köztisztséget tölthet be. A zsidó hitközségi vezető az Ynetnews izraeli portálnak elmondta: csak Romániában fordulhat elő, hogy egy politikus tagadja a holokausztot, majd miniszterré nevezik ki. Szerinte ez elfogadhatatlan, és kétségét fejezte ki, hogy Sova szenátor megváltoztatta volna véleményét a romániai holokausztról, amikor meglátogatta a washingtoni holokausztmúzeumot.

Victor Ponta román miniszterelnök hétfőn nevezte ki parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszterré Sovát, aki már le is tette hivatali esküjét.

Sova márciusban egy televíziós műsorban kijelentette, hogy a történelmi adatok szerint 1941-ben 24 zsidót mészároltak le Jászvásáron (Iasi) a német katonák, a bűncselekmény elkövetésében pedig román katonák nem vettek részt. Sova szerint a jászvásári pogromért kizárólag a német hadsereg tehető felelőssé. A politikus emellett kijelentette, hogy Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük.

Ponta akkor leváltotta a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivői tisztségéből a politikust, és elküldte Washingtonba, hogy látogassa meg a holokausztmúzeumot, és ismerkedjen meg a romániai holokauszt dokumentumaival. Április elején Sova elismerte, hogy tévedett, hiszen a washingtoni múzeumban mintegy 5 millió dokumentum és mikrofilm bizonyítja a romániai holokausztot. "Ezeket tanulmányozva most teljes bizonyossággal elmondhatom, hogy a romániai zsidóságnak óriási tragédiát kellett elszenvednie, ami gyilkosságokban, deportálásokban, vagyonelkobzásokban és zsidóellenes törvényekben nyilvánult meg" - írta akkor blogján Sova.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: