2006-01-17 21:06:29• hírek • Szatmar.ro

Magán-nyugdíjbiztosítási rendszer Romániában

Az állami nyugdíjpénztárak alternatívájaként jön a magán- nyugdíjbiztosítás.
Románia az egyre nehezebben gazdálkodó állami nyugdíjpénztárak alternatívájaként bevezeti a magán-nyugdíjbiztosítási rendszert.

A magán-nyugdíjpénztárakba fizetendő járulék kötelező lesz a 35 évnél fiatalabb alkalmazottak számára, míg a 35–45 év közöttiek választhatják (de nem kötelezően) ezt a fajta biztosítási formát, hiszen ők már több éve kötődnek az állami nyugdíjrendszerhez.

A magánpénztárak működtetésének első évében a bruttó bérekből fizetett 9,5 százalékos nyugdíjjárulékból 2 százalékpont a magán-nyugdíjpénztárakba folyna be, míg a következő nyolc évben az ilyen jellegű járulék 6 százalékpontig növekedne. Jelenleg a bruttó bérből 9,5 százalékot fizet a munkavállaló a nyugdíjalapba, míg a munkaadó a bér 24,5 százalékát. A törvénytervezet felépítése szerint csupán azok fizethetnek magánnyugdíj-hozzájárulást, akiknek egyéni munkavállalási szerződésük van.

Ugyanakkor jelenleg csak a Romániában bejegyzett társaságok végezhetnek nyugdíjkezelési tevékenységet, Románia uniós csatlakozása után viszont már az Európai Unió területén engedéllyel rendelkező magán-nyugdíjpénztárak vagy ezek romániai kirendeltségei is felhatalmazást kaphatnak erre a tevékenységre.

A magán-nyugdíjpénztárt létrehozó és működtetni kívánó társaságoknak 20 millió eurós működtetési alapot kell megteremteniük. A kormány szerint ez az összeg elegendő ahhoz, hogy a következő tíz évben a mintegy egymilliárd eurós magán-nyugdíjpiacot a megfelelő módon kezelhessék. Az állami nyugdíjpénztárba évente mintegy 3,3 milliárd euró folyik be nyugdíjjárulék-befizetésként.

(CENA)
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: