2008-05-14 16:04:06• hírek • Szatmar.ro

A magánszemélyeket segíti

traktorCsak magánszemélyek élhetnek a roncsautóprogram előnyeivel.

A mezőgazdászoknak dönteniük kell: "Roncs" programból, vagy EU-s forrásokból jutnak traktorhoz.

A két program kölcsönösen kizárja egymást, ugyanis egyik magánszemélyeknek, másik cégeknek szól. A farmereknek, akik traktort szeretnének vásárolni, választaniuk kell. "Egy farmer nem férhet hozzá európai alapokhoz, ha a megsemmisítési pótlékot is igényelte. Egy beruházáshoz nem engedélyezett két pénzforrást igénybe venni, s farmernek választania kell."- nyilatkozta Viviana Vasile, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium igazgatója.

Mindkét programnak más a célja. A farmerek képviselői szerint sokkal előnyösebb az európai alapok igénybevételével traktort vásárolni, viszont a "Roncs" program könnyebben hozzáférhető. Mindkét programnak megvannak a maga előnyei, a "Roncs" program keretében 17000 lej a támogatás összege az Országos Vidékfejlesztési Program által pedig a traktor értékének 50%-át fizetik ki. "A farmer így megengedheti magának, hogy egy drágább, erősebb traktort vásároljon"- mondta Marcel Cucu, a Mezőgazdasági Termelők Egyesületei Ligájának az elnöke.

A Romániai Mezőgazdasági Gépeket és Felszereléseket Gyártók Egyesületének vezérigazgatója, Ionel Catrinoiu szerint mindkét finanszírozási programnak más a célközönsége, mindkettőnek megvannak a maga erős pontjai. A 121-es rendelet szerint a farmerek 50%-os támogatással vásárolhatnak traktort, de csak egy kereskedelmi vállalat keretén belül. A rendelet előnyös, de ők megtartják a régi gépeket, és 2009-től a régi gépekre fizetendő adó nagyon meg fog emelkedni Catrinoiu szerint. Egy megoldás lenne ócskavasként eladni, de 0,5 lej a kilogrammonkénti ár, és így túl kevés pénzhez jutnának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: