2010-09-09 10:00:34• hírek • Póti Orsolya

Büntetik, ha nem fizetnek

Eugenia Sabou
Eugenia Sabou

Megyei szinten több mint ezer kisvállalkozó nem kötötte meg kötelező biztosítási szerződését a nyugdíjosztállyal, illetve nem fizette be a havi nyugdíjalap összegét - tudtuk meg Eugenia Sabou igazgatónőtől.

Szatmár megyében sok egyéni vállalkozó nincs tisztában azzal, hogy hogyan és mikor fizesse járulékait a nyugdíj- és egészségbiztosító háznál, illetve a munkaügyi hivatalnál. Ez természetesen a nagy zűrzavarnak is köszönhető, ami mostanában a törvények szintjén zajlik. A nyugdíjjárulék befizetésével kapcsolatos kérdéseinkre Eugenia Sabou, a Szatmár Megyei Nyugdíjbiztosító Ház igazgatónője válaszolt.

Amennyiben valaki engedéllyel rendelkező magánszemély, és nem áll alkalmazásban havonta be kell fizetnie a megvalósított jövedelemere számított 10,5 százalékos nyugdíjjárulékot. Ha az illető emellett alkalmazva van, a helyzet semmiben sem változik: a járulékot ugyanúgy ki kell fizetniük. A 19/2000-es társadalombiztosító törvény rendelkezik arról, hogy az családi illetve egyéni vállalkozók kötelesek szerződést kötni a biztosítóházzal, egy, az általuk kiválasztott bármekkora jövedelemre.

A nyugdíjjárulék kifizetéséhez egy nyomtatványra van szükség, amelyet letölthetnek a nyugdíjosztály weboldaláról. Ha a szóban forgó személyek nem fizetik be időben a nyugdíjjárulékot, büntetést kapnak. Arra, hogy pontosan mennyi lehet a büntetés még nem született jogszabály. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek nincs jövedelmük, és nem tudnak nyugdíjalapot fizetni, jelenteniük kell a nyugdíjosztályon.

Jelenleg megyénkben 2375 kisvállalkozónak kell biztosítási szerződés miatt a nyugdíjosztályhoz fordulnia, de a 2375-ből szeptember 8-ig mindössze 838-an kötöttek szerződést. A nyugdíjosztályon dolgozók több, mint ezer olyan személyt várnak , akik még nem tették le bevallási nyilatkozataikat. Ezek az illetők a megyei  adóhivatal adatbázisában vannak nyilvántartva, és a választott nyugdíjalappal együtt a mulasztásért kiszabott büntetést is be kell majd fizetniük. - mondta el Eugenia Sabou.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: