2008-04-16 17:24:51• hírek • István Löchli

Tilos a tarlóégetés

 Nem kapnak területalapú támogatást azok a gazdák, akik nem tartják be a szabályokat.

Számos esetben történt meg, hogy emberi felelőtlenség vagy szándékos gyújtogatás miatt nagyobb ökológiai kár keletkezett Szatmár megye természetvédelmi területein.

Amint azt Márk Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület elnöke a Szatmár.ro-nak elmondta, idén vasszigorral lépnek fel a természetvédelmi területek menti földtulajdonosok ellen, ugyanis amennyiben egy gazdát tetten érnek, hogy a régi módszerrel, vagyis tarlóégetéssel tisztítja meg földterületét, azt azonnal feljelentik az APIA-nál, hogy ne kaphassa meg a területalapú támogatást. Az igazgató elmondta, sajnos nem tudnak más módszerrel fellépni a kihágások ellen, ezt a drasztikus megoldást tudják csak alkalmazni eredményesen. Sajnos ez esetben a helyi hatóságok sem tesznek semmit, pedig az idén már egy  tárlóégetés következtében a majtényi halastó nádasa is kigyulladt, amit nagyon nehezen tudtak eloltani a tűzoltók.

„Egy ilyen eset volt márciusban, mikor a felgyújtott tarló miatta a majtényi halastó nádasa is kigyulladt, és több mint két hektár nádas égett le. Ha ez a sajnálatos eset most történt volna, mikor fészkelnek a madarak, akkor óriási természetvédelmi kár keletkezett volna.” - mondta Márk Nagy János.

Amennyiben egy gazda csak ilyen módon tudja megtisztítani földterületét, a környezetgazdálkodási előírásokat szerint, mindenképpen be kell jelentenie a környezetvédelmi ügynökségnél valamint a tűzoltóságnál.

 
L.I.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: