2010-06-30 13:54:15• hírek • Szatmar.ro

Vége a kisbetűs banki szerződéseknek

A kölcsönszerződések átláthatóságát, a ráfizetések kiszűrését irányozza elő a nemrégiben elfogadott 50-es számú sürgősségi rendelet, tudtuk meg Valentin Brebantól, a Fogyasztóvédelmi Hivatal Szatmár Megyei Iroda igazgatójától.

Az új rendelet egyformán szabályozza az új, illetve a már eddig megkötött szerződéseket, ezek értékétől függetlenül, tájékoztatja portálunk olvasóit az igazgatótól. A hitelintézményeknek 90 nap áll rendelkezésükre, hogy az új előírásokat a már meglévő szerződésekbe is bevezessék, és ezentúl, függetlenül attól, hogy mikor köttettek meg a szerződések, az új szabályzatot kell érvényesítsék ezekre is.

A rendelet értelmében a fix kamat esetén maximum 1%-os többletköltség terhelheti mindazokat a személyeket, akik a futamidő lejárta előtt visszafizetik a tartozásukat, míg a változó kamatszerződések esetében nem kötelesek a többletköltség fizetésére.

Breban elmondta, hogy az olyan járulékos költségek is korlátozva lettek, mint a kezelési költség, a késedelmi díj, a már említett futamidő lejárta előtti visszafizetések költsége fix kamat esetén, az ügyfél által igényelt szolgáltatások díja. A kölcsönző intézménynek csak abban az esetben van joga iratelemző díjat elkérni, ha a kölcsönt meg is adja. Szintén újítás, hogy megtiltja a részletek kifizetésére, illetve a kölcsönök felvevésekor történő kezelési költséget.


Ezentúl vége  a kisebtűs szerződéseknek, állítják a szakemberek
Ezentúl vége  a kisbetűs szerződéseknek, állítják a szakemberek


A jobb átláthatóság, az eddigi „kisbetűs" megjegyzéseket ezentúl láthatóan, világosan fel kell tüntesse az intézmény, a szerződést pedig köteles az aláírást 15 nappal megelőzően a kliensnek bemutatnia. A kuncsaftnak 14 napja áll rendelkezésre a szerződés aláírásától, hogy mindenféle magyarázat és következmény nélkül felbontsa a szerződést.

A szabályzat egyaránt vonatkozik a garanciás szerződésekre is, tudtuk meg az igazgatótól, aki azt tanácsolja a kölcsönt felvenni készülőknek, hogy olyan standard formanyomtatványt kérjenek a hitelező intézménytől, amelyen a minden technikai adat, költség szerepel, s amelyet más intézmények adataival egyszerűen össze lehet vetni, így elkerülhető a ráfizetés. Egy példányt is célszerű kérni a hitelszerződésből, amit otthon, nyugodt körülmények között átgondolhatnak, esetleg tanácsadók véleményét is kikérhetik.

A fogyasztóvédelem azt tanácsolja, hogy utasítsák vissza az olyan kezelési költségek kifizetését, mint az előre fizetett részletekért kért többletköltség, vagy például a közvetítőn keresztül fizetett összegekért igényelt díjakat. Amennyiben a bank az elkövetkezőkben különböző ajánlattal keresi meg önt, amivel például a változó kamatot változtatnák meg fix kamatra, tudnia kell, hogy erre nem kötelezhetik és, hogy minden változtatás előtt nagyon körültekintőnek kell lennie.
Amennyiben a kölcsönét szeretné a lejárati idő előtt visszafizetni, tudnia kell, hogy a fentebb írottak akkor is érvényesek, ha az ön által igénybe vett szolgáltatást nyújtó intézmény nem változtatta meg a szerződésüket, mivel ezt 2010. június 21-étől törvény írja elő.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: