2010-10-19 16:31:27• hírek • Szatmar.ro

Büntetik a bankokat

Úgy tűnik lejárt a bankok számára az az időszak, amikor önkényesen dönthetnek az ügyfelek kamatjairól, különböző költségeik növeléséről. Erre enged következtetni az a tény, hogy az utóbbi időben több bankot is megbüntetett a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal, összesen 200 000 lej értékben.

Breban Valentin, a szatmári fogyasztóvédők igazgatójának elmondása szerint a szatmári bankok a kockázati díjat megpróbálják átmenteni kezelési költség formájába, annak érdekében, hogy ne essenek el ettől a bevételi forrástól. Az indokolatlan díjnövelés, illetve a szerződésekből hiányzó pontos kamatszámítás szintén gyakori ügyködésük a hitelintézményeknek, a fogyasztóvédők azonban nem hunynak szemet ezek felett.

A vezető azt is kifejtette, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb nyomást próbálnak gyakorolni a bankok a törvényhozókon, annak érdekében, hogy a hitelintézmények számára előnyösebb törvényeket alkossanak és fogadjanak el. Breban azonban úgy gondolja, egyik képviselő vagy szenátor sem lenne hajlandó a jelenlegi helyzetben a bankokat előnyben részesíteni a kliensekkel szemben.

Nem csupán a bankok ellen lép fel azonban a Fogyasztóvédelmi Hivatal. A kereskedelmi központokban ugyanis nagy figyelmet szentelnek például az árleszállításokra.

Külön előírás szabályozza, hogy milyen periódusban és hogyan kínálhatnak kedvezményeket a vásárlók számára, a gazdasági szereplő pedig be kell jelentse az akciós időszak kezdetét, illetve végét.

Mindig szerepelnie kell az új ár mellett a réginek is, ellenkező esetben pénzbírságra számíthatnak a bolttulajdonosok.

Szintén büntetendő, ha az élelmiszer típusú termékeken nem szerepel a román nyelvű tájékoztató. Emiatt hat figyelmeztetést és összesen 20 ezer lej értékben kapott büntetést kapott négy szatmári kereskedelmi egység.


Vége a kisbetűs szerződéseknek?
Vége a kisbetűs szerződéseknek?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: